Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Grip mulighetene med Fornebu-bunkeren

Krigsbunkeren på Fornebu med over 110 meter underjordiske ganger ligger der Obos skal bygge ut Nansenløkka. Bunkeren ble gjenoppdaget i fjor sommer.

Krigsbunkeren på Fornebu med over 110 meter underjordiske ganger ligger der Obos skal bygge ut Nansenløkka. Bunkeren ble gjenoppdaget i fjor sommer.

Foto: KARL BRAANAAS

Bunkeren på Fornebu er en viktig kilde til kunnskap om krigen, og den bør bevares for fremtidig forskning og formidling om krigen til fremtidige generasjoner.

I stedet for å se bunkeren som et problem mener vi at man må snu helt rundt til å gripe denne enestående muligheten til å finne løsninger som gjør bunkeren til et utgangspunkt for bevaring og en del av formidlingen av kunnskap om Fornebus historie som flyplass.

Målsettingen må være et samarbeid basert på å finne en løsning som alle kan stille seg bak som en vinn-vinn-løsning. Uansett om bunkeren er laget før eller etter 9. april 1940 utgjør den en fantastisk mulighet til å være kjernen i et museum for Fornebus historie.

Vi viser til Jorvik vikingmuseum i York i England. De har en fantastisk løsning hvor planlagt nybygg/restaurering i et kjøpesenter medførte utgraving og etablering av et museum under bakken, og byggeprosjektet ble bygget over taket på museet. Dette ble ekstremt vellykket for hele prosjektet.

Vi viser også til et nyetablert vikingmuseum i Stockholm, som nok har besøkt Jorvik, men som synliggjør hva man kan få til særlig ved bruk av interaktive trykkskjermer og i det hele tatt enkle og moderne måter å formidle budskapene på.

Vi har nå et utrolig fin anledning til å eksponere Fornebu lufthavns historie fra etablering og frem til nåtid og fremtid. Ikke bare om bunkeren, men som et senter for Fornebus historie som flyplass. 

Med dagens hjelpemidler er det nesten ikke grenser for hvorledes Fornebu-bunkeren kan bli et viktig bidrag til vår historie. Men det er viktig at begge sider av prosjektet deltar i å utrede slik at det blir en løsning som tilfredsstiller både utbyggere og de historisk interesserte.

Tenk om utbyggerne som er så heldige å få anledning til å bygge boligene, kunne gjennomføre bunkerprosjektet som en gave til Fornebu-området i samarbeid med en positiv fylkeskommune.

Prinsipper for løsninger:

  • Et sted i en tenkt boligblokk avsettes et område (én eller to leiligheter?) som har tilknytning til bunkeren. Inngangspartiet får bilder og annen informasjon om tiden før krigen og videre under krigen, og så blir det vandring til bunkeren.
  • Videreføring kan være over eller under bakken. Vandring gjennom en tunnel ville være en spennende måte å guide besøkende gjennom den videre historien om Fornebu, blant annet om Heimevernet som hadde et eget område til Fornebus beskyttelse, og ikke å forglemme nedleggelsen da hovedflyplassen ble flyttet til Gardermoen.
  • Avslutning kan være fra tunnelen og opp i et nytt bygg, som viser historien om det nye som har skjedd og vil skje på Fornebu.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.