Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gratulerer til alle jordmødre

– I Bærum kommune er det for få jordmødre til å ivareta nasjonale krav, skriver fylkesleder Linda Lavik i Norsk Sykepleierforbund Viken.

– I Bærum kommune er det for få jordmødre til å ivareta nasjonale krav, skriver fylkesleder Linda Lavik i Norsk Sykepleierforbund Viken.

FOTO: PRIVAT

5. mai markerer vi den internasjonale jordmordagen. 

De siste månedene har debatter om fødetilbudet i Norge rast både i sosiale medier og i nyhetsbildet. #jegføderikkealene og mothashtaggen #duføderikkealene har skapt to relativt steile fronter. Begge sider representerer viktige perspektiver. 

Fødekvinnene får nå ha en frisk ledsager til stede i aktiv fødsel. Likevel opplever kvinnene fødsel som så mye mer enn de få timene jordmor definerer som aktiv fødsel. Fødeavdelingenes bekymring for å få smitte i personalgruppen er også høyst reell. I verste fall kan smitte medføre stengte fødeavdelinger. 

Til sammen setter dette fokus mot et overordnet problem i fødselsomsorgen. Et problem som har vært til stede lenge før covid-19, men som har blitt mer fremtredende under pandemien. De fleste sykehus er rett og slett ikke dimensjonert for dagens fødselsomsorg. 

Mange fødeavdelinger har ikke fysiske arealer til å favne en fødselsomsorg som skal rette fokus mot den nybakte familien som en helhet. Vi har et system med for få jordmødre til å sikre en tilstrekkelig og helhetlig omsorg; både i svangerskap, fødsel og barseltid. 

Etter 1967 er tre av fire fødeinstitusjoner i Norge nedlagt, og flere står i fare for nedleggelse. Allerede nå har vi færre steder å føde enn WHO anbefaler i sin modell for trygg fødselsomsorg.

Det er ingen tvil om at vi på verdensbasis lever i et land som har en høy kvalitet på fødselsomsorgen. Svært få dør eller får store skader i fødsel i Norge. Dette bør likevel ikke bidra til at man lener seg tilbake og kaller omsorgen «bra nok».

Landsforeningen 1001 dager, som jobber med mental helse under graviditet og etter fødsel, hevder at det er fysisk trygt å føde i Norge – men at det ikke er tilstrekkelig psykisk trygt. 

Under pandemien har vi sett en skremmende økning i forekomsten av barseldepresjon. Vi har også sett at kun tre av ti kvinner får hjemmebesøk av jordmor innen tre dager, slik de har krav på. 

I en situasjon hvor familiens omgang med sitt nettverk er anbefalt redusert kan både svangerskapet og barseltiden oppleves utrygg. Dette rammer både foreldre og barn. Det er da svært uheldig at de ikke får den tilgangen på jordmor som de trenger og har krav på.

Det er viktig å anerkjenne at oppfølging under svangerskap, fødsel og barsel handler om mer enn oppfølgingen av barnets fysiske utvikling og en komplikasjonsfri forløsning. Helsen til fødekvinnen er også veldig viktig. 

Norsk Sykepleierforbund mener derfor det trengs en styrking av svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. 

For å sikre fremtidens fødselsomsorg må vi bygge fødeavdelinger som har areal til å romme den nybakte familien som helhet. Vi må sikre tilstrekkelig med jordmorressurser både i kommuner og sykehus slik at vi kan møte dagens krav til en god fødselsomsorg. 

I Bærum kommune er det for få jordmødre til å ivareta nasjonale krav. Jordmødre må sikres hele stillinger og lønn i forhold til utdanning og ansvar.

Gratulerer med dagen alle jordmødre, og takk for fantastisk innsats under pandemien!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.