Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gratulerer med sykepleierdagen

– Det fortelles om konstant dårlig samvittighet og en stadig synkende tillit til de ansvarlige, både kommuneledelse og politikere, skriver sykepleiertillitsvalgt i Bærum, Marthe Medby Røyne-Helgesen.

– Det fortelles om konstant dårlig samvittighet og en stadig synkende tillit til de ansvarlige, både kommuneledelse og politikere, skriver sykepleiertillitsvalgt i Bærum, Marthe Medby Røyne-Helgesen.

Foto: TRINE JØDAL

Kjære sykepleierkollegaer og kjære politikere:

I dag, 12. mai, er den internasjonale sykepleierdagen. Denne datoen er fødselsdagen til Florence Nightingale, som har spilt en stor rolle i utviklingen av sykepleiefaget. Nightingale tjenestegjorde som sykepleier under Krimkrigen, i en medisinsk verden som er helt ulik den vi kjenner i dag, men omsorgen for pasienten og det helsefremmende perspektivet er fortsatt blant kjerneverdiene i faget.

Gjennom vår profesjon forplikter vi oss til å følge våre yrkesetiske retningslinjer, som blant annet sier at vi skal ivareta «den enkelte pasients verdighet og integritet, herunder retten til faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp». 

Her møter mange seg selv i døra. Gjennom en rekke møter med medlemmer i eldreomsorgen de siste ukene har vi hørt sykepleiere fortelle om knappe tidsrammer og altfor mange oppgaver. 

Vi har hørt sterke historier om umulige prioriteringer som mange kunne skapt forsideoverskrifter i lokalavisa. På sykehjem brukere ledere uttrykk som «et rotterace» for å beskrive arbeidspresset på sykepleierne. 

Det fortelles om konstant dårlig samvittighet og en stadig synkende tillit til de ansvarlige, både kommuneledelse og politikere. 

«Unnskyld, men jeg kommer straks tilbake» er en setning som blir gjentatt flere titalls ganger i løpet av vakten. Dårlig samvittighet for manglende omsorg forfølger sykepleierne inn i natten.

Som sykepleier er du selv ditt viktigste verktøy i møte med mennesker i sårbare faser av livet. Fra svangerskapskontrollen på helsestasjonen til siste stasjon for mange – hjemmesykepleie og sykehjem. Verdifulle møter som gir en krevende jobb mening. 

Men vilje til å yte omsorg er ikke nok alene. Vi trenger faglig påfyll, kollegaer å snakke med, en lønn å leve av og tilgjengelige ledere som har tid til å se oss.

Vi mener en god kommunehelsetjeneste er ryggmargen i velferdssamfunnet. Men eldrebølgen skyller inn over oss nå, og vi ser at ryggmargen ikke er sterk nok til å stå imot. Kommunehelsetjenesten trenger sykepleierkompetansen: det kliniske blikket, de tekniske ferdighetene, lederskapet og omsorgen.

Så kjære sykepleier – denne dagen er til ære for deg. En påminnelse om at nettopp du gjør en forskjell. Legg fra deg dårlig samvittighet, den er ikke din å bære. Gratulerer med dagen!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.