Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gratis elev-pc

– Forslaget fylkesrådet har lagt frem, tvinger elevene til å måtte betale for å få en egen pc, skriver Tobias Langås Handeland i Rødt.

Foto: NILS JOHAN DAHL

Fylkestinget i Viken skal 17. september behandle sak om elev-pc-ordning. Her vil Rødt foreslå at pc til elevene skal være uten egenandel. Altså helt gratis for den enkelte, basert på den ordningen som har vært i Østfold tidligere. 

Dette var det flere partier som lovet i valgkampen, men forslaget fylkesrådet har lagt frem, tvinger elevene til å måtte betale for å få en egen pc.

I valgkampen i 2019 var spørsmålet om hvilken pc-ordning man skulle ha et spørsmål flere partier tok opp, og det var stor motstand mot det som var blitt vedtatt før valget. 

Da det ble et annet flertall etter valget, valgte fylkestinget å oppheve vedtaket og utrede en ny løsnings som ivaretok gratisprinsippet på en bedre måte. 

Når det nå kommer opp til ny behandling, er det nye forslaget mistenkelig likt det opprinnelige vedtaket, og plutselig er alle problemene med dette forduftet.

For oss i Rødt er det ikke gratis når man må bruke hele utstyrsstipendet for å kjøpe en pc, eller man må ha med seg en pc man har fra før på skolen. Dette er penger man trenger for å kjøpe annet utstyr i skolegangen også. 

Det åpnes for at elever med dårlig råd skal være fritatt for egenandelen, men det er uklart hvordan man på en god måte skal finne ut hvem det gjelder.

Denne ordningen vil også føre til en større belastning for de ansatte på skolene, som må forholde seg til at elevene bruker mange ulike maskiner som det vil være vanskelig å bistå dem med i klasserommet. Både Elevorganisasjonen og Utdanningsforbundet er kritisk til den foreslåtte ordningen, og Rødt støtter dem i deres kritikk.

Vi i Rødt er opptatt av å sikre gratisprinsippet i skolen og var fornøyd med at det ble slått fast i den politiske plattformen til fylkesrådet at pc-er til elever skulle være gratis. Vi er derfor veldig skuffet når fylkesrådet løper fra dette løftet. Det er ikke gratis når man må betale 1.071 kroner i året for en pc, penger som skulle vært brukt på annet utstyr til skolehverdagen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.