Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gratis avfallslevering i Asker

Espen Hansen Aspås i Asker Frp vil ha gratisavfallslevering i nye Asker, slik Røyken og Hurum har i dag.Foto: Privat

Gratis avfallshåndtering for privatpersoner har vært en suksess i Røyken. La oss sørge for at Nye Asker kommune opprettholder de smarte miljøtiltakene når vi blir sammenslått.

Jeg har vært aktiv lokalpolitiker i snart ti år i Røyken. Fra 1.1.2020 blir Asker, Røyken og Hurum sammenslått, og blir Norges tiende største kommune med 90.000 innbyggere. I den prosessen må vi sørge for at de vellykkede tiltakene får fortsette.

Røyken har tidligere hatt utfordringer med at innbyggere dumper avfall som sofaer, kjøleskap og bygningsavfall i naturen. På rasteplasser langs elver og i skogholt dukket denne type avfall stadig opp. I tillegg endte store mengder avfall som kunne vært sortert opp i «ordinær søppel».

Mottiltaket ble å gjøre det enkelt og gratis for folk å håndtere avfallet sitt. Og dette har virket. De aller fleste ønsker å være miljøvennlige, men jo vanskeligere og dyrere det er, jo færre vil ta seg bryet med å sortere og levere avfall på riktig måte.

Tiltaket må viderebringes. I Asker kommune betaler du per kilo for å levere avfall på den lokale gjenvinningsstasjonen. 50 kroner for opptil 150 kg høres kanskje ikke så mye ut, men en normal henger tar omtrent 600 kg avfall av ulik karakter, og prislappen ender da fort på 200 kroner eller mer.

Her legges det kun til rette for å gjøre «den riktige» handlingen

Asker Frp går derfor til valg på å videreføre ordningen med gratis avfallshåndtering i nye Asker. Tiltaket vil ikke bare ha betydning for det avfallet som leveres på gjenvinningsstasjonen, men også for sorteringsgraden fra ordinært husholdningsavfall. Dette blir den største miljøgevinsten. Initiativet til å kaste «alt mulig» i restavfallet, elimineres betraktelig.
Vi slipper også å bruke store ressurser på holdningsendringer, informasjon eller organisering. Her legges det kun til rette for å gjøre «den riktige» handlingen uavhengig om man bryr seg om avfallshåndtering eller miljøhensyn.

Hver innbygger i Norge produserer årlig 411 kilo søppel i husholdningsavfall og 433 kilo til en gjenvinningsstasjon, viser tall fra SSB. Restavfall utgjør omtrent 42 prosent av avfallet nasjonalt. Da er det ikke vanskelig å tenke seg at mulighetene er store for Nye Asker.

La oss si at 20 prosent av de 60.000 innbyggerne i dagens Asker endrer adferd i positiv retning. La oss si at disse leverer 10 prosent mer avfall på gjenvinningsstasjonen, som ellers ville tilfalt husholdningsavfall eller i verste fall blitt kastet i naturen. Da får vi følgende regnestykke:

12.000 innbyggere x (10 %) 41 kg = 492 tonn avfall. Hvis en tenker seg at noe av dette også inneholder særlig skadelige komponenter, er dette et meget effektfullt tiltak som krever lite administrasjon og informasjon eller holdningsendringsarbeid. Her får man effekt uten å måtte snu på nye steiner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.