Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gøy på landet – helvete på vannet

Det kan bli tidenes sommer på fjorden utenfor Asker og Bærum. Det gruer artikkelforfatteren seg til, som padler.

Det kan bli tidenes sommer på fjorden utenfor Asker og Bærum. Det gruer artikkelforfatteren seg til, som padler.

FOTO: CHRISTIAN BREVIK

Budstikka fornekter seg ikke. Slår opp med store bokstaver at det skal bli så gøy på vannet til sommeren. For hvem da? Jo, for båtfolket. Det skal bli fint!

Vi fikk en forsmak i pinsehelgen. Å huttetu! Det var nesten livsfarlig å befinne seg på vannspeilet innenfor skjæra for de myke trafikantene. Selv satt jeg i en dobbel kajakk med signalgul caps og vest og håpet det beste; dvs. å ikke bli kjørt ned av alle små og store motorbåter på kryssende kurs i forrykende fart. Hvem har hørt om 15 knops fartsgrense 150 meter fra land, eller maks 5 knop nærmere enn 50 meter fra en annen farkost? Jeg så ingen.

Jeg så bare store båter og små motorbåter og vannscootere som gjorde alt de kunne for å lage store bølger, støy og usikkerhet for andre på vannet. Hvorfor det? Ser de bare seg selv? Tenker de at fjorden bare er for meg? Føler de at nå skal i hvert fall jeg vise at «jeg ikke har latt meg knekke i koronakrisen»?

Budstikka reflekterer ikke rundt hva «gøy på vannet» medfører for andre som også vil bruke fjorden. Vi er brettseilere, vindsurfere, langdistansesvømmere, brettpadlere, roere, kajakkpadlere og for ikke snakke om fugl og fisk.

Vi blir alle fordrevet fra fjorden. Alle båtene og vannscooterne ødelegger jo i siste instans for seg selv også. Det blir ulevelig for alle. Bare bølger og bråk. Er det en ønsket utvikling?

Nå må politikerne ta tak og prioritere tiltak på fjorden. Det må bli padleleder og synlige krysningspunkter, tidssoner for ulike grupper av fartøy, lavere fartsgrense innaskjærs, like regler i hele fjorden og mer synlig politi som kan reglene og håndhever dem. Listen er ikke uttømmende.

Jeg vil oppfordre folk til å ta med seg alle sansene sine ut på en tidlig morgentur, med flatt vann og stillhet. Fuglene synger, fisken spretter, båtene siger forsiktig av sted. Andre trafikanter hilser deg, og du føler deg trygg på at de har sett deg og viser hensyn.

Slik kan også «gøy på vannet» bli hvis alle tar tak.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.