Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Glansbildet som raknet

I SENTRUM: – Politikere, ansatte i de berørte sektorer og foreldrene må erkjenne at vi har til dels store utfordringer med ungdomsmiljøet som holder til rundt kulturhuset, skriver Ap-politikerne May Myklebust og Ivar Horneland Kristensen. FOTO: NILS JOHAN DAHL

Slår alarm. Oppvekstkomiteen i Asker hadde besøk av politiet på møtet 22. august, og her kom det frem urovekkende informasjon.

Politiet ser store utfordringer med ungdomsmiljøet som holder til utenfor kulturhuset.

Les også: Ungdom anmelder ikke alvorlige vold

Sentrumsmiljøet teller 50–60 ungdommer i alderen 13–23 år. En god del av disse ungdommene sliter med adferdsproblemer, vanskelig familiesituasjon, rus og psykiske utfordringer.

Felles for mange er at de opplever utenforskap fordi de ikke passer inn i de organiserte ungdomsmiljøene innen idrett og andre frivillige lag og foreninger.

Politiet sier rett ut at de er særlig bekymret for det store aldersspennet for ungdommene som henger i sentrum. Her omsettes det til tider narkotika og andre ulovlige rusmidler og ikke minst en del alkohol og røyk til mindreårige.

Vold og trusler synes å være økende i miljøene. Politiet er også kjent med at det til tider forekommer organiserte slåsskamper i disse miljøene.

Som lokalpolitikere fra Arbeiderpartiet ryster dette oss langt inn i ryggmargen!

Dette viser nok en gang at glansbildet av Asker rakner: Virkeligheten er ikke at Asker er en kommune hvor alle er lykkelige og vellykkede! Tvert imot har vi utfordringer med altfor mange ungdommer som faller utenfor.

Arbeiderpartiet mener at det er på høy tid at vi setter i gang forebyggende tiltak mot utvikling av skadelige miljøer.

Det betyr i praksis inkluderende fritidsklubber og god oppfølging som hindrer utenforskap, med spesielt fokus på dem i risikosonen. Samarbeid med Radar og utekontakten vil stå helt sentralt.

Vi har lenge kjempet for å få på plass kompetente miljøarbeidere på alle ungdomsskoler og at helsesøstrene skal være mer tilgjengelige for elevene.

Vi ønsker også at elevene skal ha tilgang til psykolog ukentlig og stabil voksenkontakt. I tillegg er det viktig at foreldre og ressurspersoner rundt risiko ungdom trekkes inn så tidlig som mulig.

Det er viktig at utekontakten tilføres nok midler til å kunne være godt synlig og mer tilstedeværende der hvor ungdom ferdes for å kunne fange opp dem som sliter med utenforskap.

Ungdom som trenger hjelp, må få rask og helhetlig hjelp med sine problemer.

Arbeiderpartiet foreslo i forbindelse med handlingsprogrammet i høst å legge til rette for et «gatelag for ungdom» nettopp for å fange opp dem som ikke finner seg til rette i vanlige idrettslag.

Her vil ungdom som sliter, kunne få hjelp til å mestre sine utfordringer i hverdagen, og «den gode kontakten/samtalen» vil stå i fokus. Vi håper at dette prosjektet snart vil bli en realitet.

Det er spesielt viktig at vi griper fatt i de til dels store utfordringene vi har i kommunen når det gjelder rusmisbruk blant ungdom. Her er hasjavvenningskurs, hasj-/ruskontrakter og ikke minst bedre informasjon og dialog med foreldrene og andre foresatte viktig forebyggende tiltak.

For å snu denne negative utviklingen må både politikere, ansatte i de berørte sektorer og foreldrene erkjenne at vi har til dels store utfordringer med ungdomsmiljøet som holder til rundt kulturhuset.

Høyre bør komme på banen, og vi må slutte å bare snakke om glansbildet Asker.

Som politikere er vår viktigste oppgave å ta fatt i utfordringene, og det virker som Høyre lukker øynene og bare er opptatt av å snakke om hvor fint vi har det i Asker.

Orienteringen til komiteen og formannskap bør være en «wake up call» for Askers politiske miljø og spesielt Høyre.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det må settes alle kluter inn på å forebygge og hindre at det får utvikle til å bli enda mer alvorlig som vil gi langvarige skader.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.