Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gjør som danskene

TÅLER DAGENS LYS? – Sparepengene til Asker kommune kan lånes ut til land der disse pengene brukes til å undertrykke befolkningen. I dag vet vi ikke nok om de fondene Asker kommune setter pengene sine i til å slå fast om sparepengene våre befinner seg i et land der de bidrar til utvikling og økt velferd, eller om de har gått til korrupsjon, skriver innsenderen. FOTO: KARL BRAANAAS
TÅLER DAGENS LYS? – Sparepengene til Asker kommune kan lånes ut til land der disse pengene brukes til å undertrykke befolkningen. I dag vet vi ikke nok om de fondene Asker kommune setter pengene sine i til å slå fast om sparepengene våre befinner seg i et land der de bidrar til utvikling og økt velferd, eller om de har gått til korrupsjon, skriver innsenderen. FOTO: KARL BRAANAAS

Investering og etikk. Våre sparepenger står i fare for å bidra til menneskerettighetsbrudd.

Vet du hvor kommunen putter våre felles sparepenger?

Norske kommuner investerer og forvalter store summer i løpet av et år, og mange av investeringene kommunene gjør går via pensjonskasser og livsforsikringsselskap.

Når vi snakker om pensjonskasser og livsforsikringsselskap snakker vi om dine og mine penger. Vet vi nok om hvor våre egne sparepenger befinner seg?

Asker kommune har, som Oljefondet, retningslinjer som skal sikre at pengene til kommunen investeres på en økonomisk ansvarlig måte.

Ordet etikk er derimot ikke nevnt i kommunens finansreglement.

Les også: Prøver å hente 20 mrd.

Spesielt skummelt er dette med hensyn til markedets økte omsetninger av statsobligasjoner. En obligasjon er som et lån. Hvis et land utsteder en obligasjon, kan obligasjonen kjøpes av andre. Den summen obligasjonen koster skal deretter betales tilbake til kjøperen over en bestemt tidsperiode og med bestemte renter.

Det vil si at når pensjonskasser og livsforsikringsselskap kjøper en statsobligasjon, har de lånt ut sparepengene våre til andre land for å tjene på renter og tilbakebetalinger.

I praksis betyr dette at sparepengene til Asker kommune kan lånes ut til land der disse pengene brukes til å undertrykke befolkningen.

Og ikke nok med det. Lån må betales tilbake, og befolkningen kan dermed bli sittende igjen med gjeld som stammer fra penger som ikke har kommet dem til gode.

I dag vet vi ikke nok om de fondene Asker kommune setter pengene sine i til å slå fast om sparepengene våre befinner seg i et land der de bidrar til utvikling og økt velferd, eller om de har gått til korrupsjon.

Det er viktig å sikre at vi ikke bidrar til brudd på menneskerettighetene i dag, men vi må også sikre at dette ikke skjer i fremtiden.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi må få etiske retningslinjer for kommunens investeringer i statsobligasjoner.

Uten slike retningslinjer risikerer vi det samme om danskene opplevde i 2012. Da oppdaget avisen Berlingske Tidende at 11 kommuner hadde lånt ut penger, gjennom kjøp av statsobligasjoner, til land som Den demokratiske republikken Kongo, Gabon, Angola og Uganda.

I Den demokratiske republikken Kongo er menneskerettighetene brutt på det groveste, og i Angola strammer det mange kaller et «familiedrevet diktatur» sitt tak rundt befolkningen.

Danske kommuner tok grep. For å forhindre at lignende investeringer skulle skje igjen, utarbeidet de retningslinjer for danske investorer som ønsket å investere på obligasjonsmarkedet. 

Asker kommune må gjøre som danskene. Vi kan med lokal handling bidra til internasjonal rettferdighet og at våre penger ikke brukes til menneskerettighetsbrudd.

Ved å innføre etiske retningslinjer for investeringer i statsobligasjoner kan Asker gå foran som et godt eksempel, både for andre norske kommuner og for Oljefondet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.