Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gjeninnfør fraværsgrensen

– Kunnskapsministeren må ta ansvar, skriver lektor Tove Lillian Eggen.

– Kunnskapsministeren må ta ansvar, skriver lektor Tove Lillian Eggen.

FOTO: PRIVAT

Det rapporteres om økt fravær på videregående skole. På alle trinn, men spesielt er utfordringen størst i VG3. 

Lærere har problemer med å få satt standpunktkarakter. Eksamen ble avlyst, og fraværsgrensen ble avlyst. Men korona forsvant etter vinterferien, og det var ingen grunn til å gi elevene grønt kort ut skoleåret. 

Å fjerne fraværsgrensen og å slippe å få fraværet ført på vitnemålet gjør det ikke lønnsomt å møte opp. Spesielt ikke i russetiden.

Det er underlig at leder av Elevorganisasjonen ser fraværsgrensen som en trussel og unnskylder det høye fraværet med at elevene nå har «svekket tilknytning» til skolen på grunn av trafikklysmodellen under pandemien. 

At plikt til å møte på skolen sees som en trussel, er merkelig. 

I arbeidslivet er det vanskelig å argumentere mot «trusselen» om å miste jobben hvis man ikke møter opp. Heller ikke «svekket tilknytning» til jobben på grunn av hjemmekontor lyder som en god unnskyldning til å ikke gå på jobb. I Norge er det plikt til å møte på skolen når man først har takket ja til en skoleplass.

Og kunnskapsministeren og politikere lukker ørene og skyver ansvaret fra seg. Det blir komisk når kunnskapsministeren mener at løsningen er at lærerne ringer opp elevene og at lærerne skal oppfordre elevene til å komme på skolen.

Men lærerne har da alltid oppfordret elevene til møte på skolen. Kunnskapsministeren må ta ansvar. Gjeninnfør fraværsgrensen nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.