Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gjengs leie, gjengs markedstenkning?

Artikkelforfatter Martin Berthelsen (SV).

Artikkelforfatter Martin Berthelsen (SV).

FOTO: KARL BRAANAAS

Asker kommune har bygget boliger for utviklingshemmede på Korpåsen. Det er tidsmessige boliger, bygget etter tidens mest bærekraftige prinsipper når det gjelder byggteknikk. Vilkårene som tilbys beboerne er dessverre ikke like bærekraftige. 

Beboerne må betale markedspris for å bo der, og selv om de får 15 prosent rabatt kan det bli mer enn de har råd til, advarer Norsk forbund for utviklingshemmede (RHA 14. juli). Kommunens saksbehandler viser til at gamle Asker kommune har innført prinsippet om «gjengs leie» for kommunale boliger, og da skulle saken være parkert. Da har systemet glatt sett bort fra at målgruppa består av mennesker som har begrensede valgmuligheter, og skulle nettopp av denne grunn være gjenstand for kommunens solidariske omsorg.

 

Når de så skal avkreves gjengs leie, altså markedspris (men med rabatt, det sosiale alibiet?), må betale depositum i tillegg, og har tidsavgrensede leiekontrakter, ligner det vilkår man setter for utleie til folk man ikke helt stoler på. Et vedtak gjort i tidligere Asker kommune om å kreve markedspris for leie av kommunens boliger gikk nødvendigvis ut på dato ved tidspunkt for kommunesammenslåingen. Nå er tiden inne til å sørge for en boligpolitikk som er solidarisk og sosial. Det regner jeg med ikke bare SV går inn for.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.