Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gi plass til flere på boligmarkedet

– Bærum kommune har i samarbeid med Husbanken etablert et smart konsept; «det gode nabolag», som tilrettelegger for boligprosjekter hvor omsorgsboliger kombineres med rimelige boliger til førstegangsetablerere i kommunen samt boliger solgt på det åpne markedet, skriver Hans Andreas Limi (Frp).

– Bærum kommune har i samarbeid med Husbanken etablert et smart konsept; «det gode nabolag», som tilrettelegger for boligprosjekter hvor omsorgsboliger kombineres med rimelige boliger til førstegangsetablerere i kommunen samt boliger solgt på det åpne markedet, skriver Hans Andreas Limi (Frp).

Foto: KARL BRAANAAS

Eiendom Norge la nylig frem «Sykepleierindeksen» for første halvår 2021.

Indeksen viser at det er vanskelig for mange å komme inn på boligmarkedet flere steder i landet og spesielt i Bærum.

Bolig er ofte den første store investeringen unge gjør, og det å eie egen bolig gir en stor trygghet i hverdagen. 

Det viktigste vi gjør i boligpolitikken er å sørge for at så mange som mulig kommer inn i boligmarkedet for å ta del i verdistigningen i det norske boligmarkedet. 

Det er stor forskjell på å nedbetale eget lån og gjeld i forhold til å betale store summer til en utleier. Utfordringen med å komme inn på boligmarkedet er sammensatt, men Frp har noen gode løsninger.

Venstresiden er overbevist over at flere skatter og reguleringer på boligbygging er løsningen, og SV vil gjeninnføre egen boligskatt nasjonalt. Det vil si at å eie bolig skal bli enda dyrere enn i dag. 

Frp vet derimot at overregulering av boligmarkedet er det som knuser boligdrømmen til mange. Reglene hindrer utbygging av boliger med lave priser som er tilpasset førstegangsetablerere. 

Bærum kommune har i samarbeid med Husbanken etablert et smart konsept; «det gode nabolag», som tilrettelegger for boligprosjekter hvor omsorgsboliger kombineres med rimelige boliger til førstegangsetablerere i kommunen samt boliger solgt på det åpne markedet.

Det viser potensialet ved å tenke nytt i et godt samarbeid mellom offentlige og private aktører.

I regjering jobbet Frp for å etablere leie-til-eie-modellen. Det betyr at deler av husleien benyttes til å kjøpe seg inn i boligen. Det gir mennesker uten tilstrekkelig egenkapital mulighet til å eie egen bolig.

I Norge bor åtte av ti i egeneid bolig. Det er en viktig verdi å ta vare på. For at så mange som mulig kommer inn på boligmarkedet, må vi gjøre boligmarkedet mer tilgjengelig.

Det gjør vi ved å fjerne unødvendige reguleringer, lange behandlingstider, byråkrati og avgifter, som for eksempel penger til saksbehandling eller dokumentavgift.

Egenkapitalkravene vi har i dag rammer mange unge mennesker som blir avhengig av hjelp fra foreldre til å dekke kapitalkravet. Når man samtidig ikke kan ta opp større lånebeløp enn fem ganger brutto årsinntekt, blir det enda vanskeligere for enslige når boligprisene er høye.

Vi ser at de aller fleste har råd til å leie bolig. Da er det paradoksalt at man tvinger folk til å betale til en utleier, i stedet for å betale ned på et lån.

I Norge bor åtte av ti i egeneid bolig. Det er en viktig verdi å ta vare på.

Samtidig må vi anerkjenne at ikke alle kan eller vil kjøpe egen bolig. Derfor må vi ha et tilfredsstillende utleiemarked. 

Venstresiden vil strupe boligutleiere ved å øke skattene deres. Høyere skatter og økte kostnader for utleierne betyr høyere husleie for leietagerne. 

Da er det bedre å sørge for at boligmarkedet ikke er et marked for investering med høy avkastning, men et marked for å kjøpe seg et sted å bo. Det gjør vi ved skattemessig likebehandling av ulike investeringer og å gjøre det mer attraktivt å ta risiko og investere i bedrifter og arbeidsplasser. 

Det skal være mer lønnsomt å investere i arbeidsplasser enn i mur og betong, for å kompensere for høyere risiko i næringsinvesteringer.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.