Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gi oss på Bærums Verk et lokalt bibliotek

– Å opprette et bibliotek på Bærums Verk er med på å svekke klasseforskjellene mellom folk, skriver Ingrid Juliana Wishman i Rødt Bærum.

– Å opprette et bibliotek på Bærums Verk er med på å svekke klasseforskjellene mellom folk, skriver Ingrid Juliana Wishman i Rødt Bærum.

FOTO: PRIVAT

Jeg vil gjerne takke Grethe Omholt-Jensen for leserinnlegget 8. juni og for fine ord om min kjære farmor Anna Marie Nes.

Et bibliotek på Bærums Verk har vært ønsket i mange år, ikke minst har planleggingen vært nær ved å gi resultater; dette viser hvor sterkt ønsket dette biblioteket er. 

Vel så mye som et bibliotek trengs et møtested i dette området, et sted det er mulig å ha møter, ha arrangementer som retter seg mot flere målgrupper som innvandrere, barn og voksne. 

Med andre ord et naturlig møtested for bosatte i denne delen av Bærum. Dette er perfekt egnet for et lokalt bibliotek. 

Særlig mener jeg dette trengs for barn; samfunnet blir mer og mer digitalisert, og barn er mindre eksponert for bøker og sitter heller med iPad eller PC fremfor en bok. 

18. august 2020 ble det besluttet av hovedutvalg for barn og unge at skolebibliotekene kuttes med 18.000 kroner, og fra 2022 kuttes ytterligere 36.000 kroner. Dette er stikk i strid med hva unge i Bærum trenger.

Jeg mener at å opprette et bibliotek på Bærums Verk samt å styrke bibliotekene i kommunen, er med på å svekke klasseforskjellene mellom folk. På den måten er man ikke lenger avhengig av kollektivtransport for å komme seg til nærmeste møte, foredrag, eller om man bare vil låne en bok.

 En ny filial er også med på å styrke fellesskapet i området da man enklere kan komme i kontakt med flere på en sånn møteplass.

Det er flere fordeler ved å lese bøker på papir fremfor på skjerm. Anne Mangen som er professor ved Lesesenteret på Universitetet i Stavanger, sier i en artikkel til forskning.no at å lese på papir gir dypere forståelse og at man husker bedre etter å ha lest på papir. 

Dette er en god indikator på at å styrke de bibliotekene vi har, samt skolebibliotekene og prioritere bevilgninger til bøker, er en stor fordel for befolkningen. 

Jeg er oppvokst i Lommedalen og ser et stort behov for et bibliotek i området, selvsagt også for de av oss som studerer og trenger et stille sted å lese.

Jeg tror de fleste vil ha nytte av et bibliotek, fordi en av årsakene til at flere ikke velger å sette av tid til et besøk på biblioteket, er at man ikke har tid til å reise fra Lommedalen eller Bærums Verk til Rykkinn, Sandvika eller Bekkestua. 

Det er sterkt tiltrengt med et bibliotek på flotte Bærums Verk. Det håper jeg hovedutvalg for barn og unge hører på engasjementet som vises for å få en ny filial og styrke de vi allerede har.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.