Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gi Mustafa opphold

Mustafa Hasan skal ut av Norge et halvt år før han er ferdig med videregående skole, etter å ha bodd i landet siden han var seks. Emil Lunde (midten) og Karl Trydal har stilt opp for vennen lenge.

Mustafa Hasan skal ut av Norge et halvt år før han er ferdig med videregående skole, etter å ha bodd i landet siden han var seks. Emil Lunde (midten) og Karl Trydal har stilt opp for vennen lenge.

Foto: KARL BRAANAAS

Til sommeren er Mustafa Hasan (18) ferdig med tre års videregående utdanning på Nesbru. Hvis han får fullføre. Norske myndigheter vil sende Mustafa ut av landet innen 7. desember, nå som han har fylt 18 år. 

Forlater han ikke Norge frivillig, kan Politiets utlendingsenhet (PU) tvangsutsende han til Jordan, der blant andre moren bor.

Budstikka har i en årrekke skrevet om situasjonen til Mustafa og hans kamp for å bli i Norge. Han kom til landet som seksåring sammen med moren. Hun fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2009. Denne ble trukket tilbake tre år senere, da det viste seg at moren hadde gitt uriktige opplysninger om hvor hun kom fra.

Morens misbruk av tillit overfor norske myndigheter har rammet Mustafa og søsknene. Lillesøsteren Sara er sendt ut av landet sammen med moren, mens Mustafa og broren Abdel har blitt værende. Nylig fikk broren Abdel opphold i Norge, men ikke Mustafa. 

Vi kan virkelig ikke se et godt grunnlag for å nekte den ene av brødrene opphold i dagens situasjon.

Å kaste Mustafa ut av landet etter å ha bodd her i 12 år, virker som det stikk motsatte av et humanitært ideal.

Enn så lenge har Mustafa blitt i Norge, godt hjulpet av et solid nettverk. Engasjerte voksne og gode venner på skolen, i idretten og i nærmiljøet har slått ring om han og bistått i alle disse krevende årene, når moren har vært ute av stand til å skjøtte sine omsorgsoppgaver. 

Han har gått på skole, utdannet seg og drømmer om å bli jurist. – Jeg hater at det er så mye potensial som bare skal kastes bort, sier vennen Karl Trydal. 

Støttegruppen for Mustafa varsler en ny runde i rettsapparatet, selv om tidligere runder ikke har ført frem. Deres innsats er prisverdig. Men hver rettssak fører også til mer usikkerhet og nye påkjenning for et ungt sinn. 

Eller som vennen Emil Lunde sier: – Tenk om du hadde fått sluppet denne ryggsekken. 

I denne saken er det betimelig å etterlyse et større politisk engasjement. Jevnlig hører vi velbegrunnede appeller fra talerstolen i rådhusene om viktigheten av å hjelpe mennesker i nød. 

Å kaste Mustafa ut av landet etter å ha bodd her i 12 år, virker som det stikk motsatte av et slikt humanitært ideal, og vi gjentar vår oppfordring til utlendingsmyndighetene om å la nåde gå for rett.

Mustafa Hasan er en ung som mann som i mange henseender har måttet mestre livet på egen hånd. Han har vist en imponerende vilje til å klare det. 

Det er vanskelig å se at han ikke oppfyller kravet til opphold på et humanitært grunnlag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.