Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gi alle jenter en Girl Tech Fest

En Girl Tech Fest, som den på Deichmanske, burde være obligatorisk, skriver Isabel Vartdal.

Foto: Jona Stava

I de 10 årene jeg har jobbet i it-bransjen, har jeg ikke møtt så altfor mange jenter

 Unntaket er fagfeltet hvor jeg selv jobber – markedsføringen av bedriftene. Ved de tekniske avdelingene rundt omkring er fraværet av jenter ganske stort.

Jeg har to barn hjemme, en gutt på 9 og en jente på 7, og når jeg ser på dem så forundrer det meg ikke så veldig at det fortsatt er ganske skjevt – at det finnes såkalte «mannsdominerte» yrker. IT-bransjen er en av dem.

Gutter mates med bruksanvisninger fra før de kan lese. Mikkel var knapt 4 år da han bygget sin første Lego, han fulgte en 10 siders bruksanvisning – steg for steg. Lillesøster krabbet ved siden av og lekte med ting som ikke trengtes å gjøre noe med. 

Oda får Lego hun altså, men storebror er rask. Selv om vi sier han bare skal vise henne, ender det alltid med at hun ser på, mens han bygger frisørsalong i Lego.

Det gir assosiasjoner til damer som sitter og ser på mens mannen ligger på alle fire og kobler opp den nye TV. Her, fjernkontrollen, sier han til slutt, nå funker det. Enda godt, tenker hun.

Ok, tilbake til barna. Der jenter sender meldinger til hverandre og ser på sitcom serier, løser gutta oppgaver på Minecraft og drar enda lenger fra sine jevngamle søstre når det gjelder kompetanse på teknikk og verktøy.

Hva kan vi gjøre annerledes? Gi Oda Lego, byggesaker og ubegrenset tilgang på skjerm? Nekte Mikkel å spille Minecraft eller lese bruksanvisninger?

For et år siden ble jeg positivt overrasket over hvor mange jenter som møtte meg da vi var på NTNU for å presentere Conscia. Så noe riktig gjøres. Denne uken fikk jeg være med noe som burde være obligatorisk for alle små jenter som vokser opp i dag – Girl Tech Fest på Deichmanske i Oslo, arrangert av «Jenter koder» og entusiastiske techkvinner fra ulike bedrifter og organisasjoner.

Cisco var med som hovedsponsor. Kanskje er det her det må begynne, at store og kjente teknologiselskaper sponser slike initiativ, og bidrar til å øke bevisstheten til små jenter om at de er minst like god som gutta når det kommer til teknologi. Samtidig må vi snakke deres språk, man kan kanskje undre seg litt over at den jentefargen rosa ble valgt på t-skjortene, at det var kjæledyr i fokus og danseinnslag i pausen - er vi med å underbygge stereotypene?

Eller er det bare at vi snakker deres språk? Jeg var på en workshop der jentene skulle lage sin egen prototype av det ultimate «hjelpemiddelet» for kjæledyr som er alene hjemme. Det var mange kreative forslag, ingen bråkete gutter som tok plass eller kastet plastilina. Jentene var veldig flinke, og resultatet var mange fine prototyper av robothunder og elektriske kjøttbein.

Vi hadde på oss rosa t-skjorter og danset i pausen – men hvorfor ikke – hvis det er med på å gjøre teknologi spennende, og ta fokuset litt bort fra YouTube.

Med så mange fine ideer og kreative jenter ser jeg lyst på fremtiden og tror enda flere vil møte til bedriftspresentasjoner på typiske «guttefag» på høyskoler og universiteter fremover.

Artikkelforfatter Isabel Vartdal.

Foto: Thomas B Eckhoff
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.