Hverken trygt eller betryggende

UHOLDBART: For tredje gang på litt over et halvt år har gatelysene vært mørke over store deler av Bærum, til tross for at gatelys er viktig samfunnsinfrastruktur som bør ha høy prioritet.

UHOLDBART: For tredje gang på litt over et halvt år har gatelysene vært mørke over store deler av Bærum, til tross for at gatelys er viktig samfunnsinfrastruktur som bør ha høy prioritet. Foto:

Sist helg skjedde det igjen: For tredje gang i år forsvant gatelyset over store deler av Bærum.

DEL

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 1. desember 2016.

Denne gang ble det meldt om mørklagte veier på så spredte steder i kommunen som Dønski, Eiksmarka, Gjettum, Hamangskogen, Haslum, Kolsås, Lommedalen, Rykkinn og Østerås. Noe lignende skjedde i slutten av september. Og før det i mars, da blant annet Bekkestua, Blommenholm, Bærums Verk, Haslum, Høvik og Rykkinn ble rammet. Da hadde det dessuten vært en lokal feil med gatelys i Lommedalen noen uker tidligere, en feil det tok en hel uke å utbedre.

Les også 1: Gatelyset slukket i store deler av Bærum

Les også 2: Gatelysene slukket i store områder i Bærum 

Les også 3: Gatelys slukket over store deler av Bærum

At gatelysene forsvinner rammer selvsagt trafikksikkerheten, ikke minst i en mørk årstid, med glatte veier og korte dager. Dette er ille nok. Alvorlig er det også at kommune og veimyndigheter ikke later til å ta feilene seriøst nok.

Ingen i Bærum kommune kunne i helgen svare på Budstikkas henvendelser om mørkleggingen. På nettsiden fiksgatami.no kan man plotte inn feil, men det blir uttrykkelig opplyst at nettsiden ikke er til nytte når det gjelder feil det haster å rette opp. Flere lesere kontaktet Budstikka og uttrykte forundring over at kommunen ikke har noen helge- og døgnåpen vakttelefon for slike hendelser. Vakttelefon har vært etterlyst før, men er altså ikke på plass. Dermed går det fort flere døgn uten lys når feil oppstår i helgene. Og som kjent har feil en tendens til å oppstå på verst mulig måte på verst tenkelige tid.

Det er også grunn til å stille spørsmål når en slik mørklegging skjer for tredje gang på litt over et halvt år. I mars opplyste kommunen at det handlet om en signalfeil, som det var vanskelig å finne ut av. Denne gang er forklaringen at det har oppstått en feil på systemet som tenner og slukker lysene. Signalsystemet er gammelt og på vei til å bli faset ut, og det fungerer åpenbart ikke som det skal.

Les også: Bærum kommune: – Har ikke god nok løsning for utbedring av feil på gatelys

Les også: Skal skifte styring på veilyset i Bærum

Det bør være unødvendig å minne om at gatelys i et så tett befolket område som Bærum er viktig samfunnsinfrastruktur som bør ha høy prioritet. Kommune, veimyndigheter og politi er raske med å slå ned på fotgjengere og syklister som ikke bruker refleks og lys – da må vi kunne forvente at det offentlige gjør sin del av jobben med gatelysene. Problemet med mørke gatelys i Bærum blir for øvrig ikke enklere å forstå når vi i 2016 ved flere anledninger har opplevd det motsatte, nemlig at gatelys har stått på midt på lyse dagen – også i helgene, da det neppe har pågått arbeid med å skifte lyspærer.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Enkeltfeil kan man aldri gardere seg mot, men vi håper dette er siste gang Budstikka forteller at gatelysene er gått over store deler av Bærum.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 1. desember 2016.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags