Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Garanti mot eiendomsskatt

Bærum Høyres Morten Skauge vil ikke innføre eiendomsskatt.

 

Innbyggere i Høyre-styrte kommuner betaler minst eiendomsskatt, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Av de ti kommunene i Norge som krever inn mest eiendomsskatt styres seks av Arbeiderpartiet, mens de fire øvrige har ordførere fra henholdsvis Frp, Sp, Venstre og en fellesliste.

Eiendomsskatt er negativt av flere årsaker. Det er ikke slik at belastningen ved eiendomsskatt reflekterer faktisk betjeningsevne og økonomi hos den enkelte. Eksempelvis belastes mange eldre som gjennom et langt liv har drevet sparing gjennom privatbolig med betydelig eiendomsskatt, uten at det gjør dem til «rike». Det er usosialt og urettferdig. Eiendomsskatt gir dessuten folkevalgte insentiver til å unngå å gjøre politiske prioriteringer og drive effektiv økonomistyring, og blir lett en sovepute for kommunestyret. Når eiendomsskatt først er innført er den vanskelig å bli kvitt, fordi det tvinger lokale folkevalgte til å gjøre upopulære kutt.

Noe av det første Arbeiderpartiet gjorde da de overtok styringen av Oslo i 2015 var å innføre eiendomsskatt. Det har gjort det dyrere for folk å bo og vanskeligere for førstegangsetablere å komme inn i hovedstadens boligmarked. I Ap-styrte Porsgrunn er eiendomsskatten på en vanlig familiebolig med en eiendoms skattetakst på 5 mill. kr 21.000 kr hvert år. I Ap-styrte Fredrikstad er tilsvarende belastning 20.400 kr og i Ap-styrte Risør 17.500 kr. Dette er skattebelastninger som gjør et dramatisk innhogg i en vanlig families private økonomi.

Høyre har i regjering sørget for at kommunenes mulighet til å hente inntekter fra eiendomsskatt er redusert. Fra 2019 er maksimal eiendomsskattesats redusert fra 7 til 5 promille, og i Granavolden-plattformen er det enighet om å redusere denne ytterligere til 4 promille. 

I Bærum er Høyre garantisten for at det ikke innføres eiendomsskatt. Det står øverst på vår prioriteringsliste sammen med fortsatt ansvarlig økonomistyring og høy kvalitet i kommunale tjenester. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.