Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Gå i tog for de som ikke kan

For kvinnene som må tie, og de som ble stilnet. Vold mot kvinner skjer også i Bærum.

I år går jeg i tog for alle kvinnene som ikke kan. Til tross for at kvinners posisjon i samfunnet kan fremstå som natt og dag sammenlignet med hva den var for 100 år siden, så opplever kvinner rundt omkring i verden å bli undertrykt hver eneste dag.

På verdensbasis har 133 millioner kvinner blitt kjønnslemlestet, i Argentina ble en 11 år gammel jente tvunget til å føde sin voldtektsmanns barn, og i Saudi Arabia blir kvinner overvåket og kontrollert av sine ektemenn via tastetrykk på en app.

Bakgrunn: På de fleste områder er vi best på likestillingen – unntatt ett

Dette er grove brudd på kvinners rettigheter som det er vanskelig å forestille seg her i ’likestilte Norge’. Likevel vet vi at overgrep, voldtekt og sosial kontroll foregår i Norge også.

Sitat kvinnedagen Dale

Tusenvis av norske kvinner opplever å bli utsatt for vold fra partneren sin hvert eneste år. Få anmelder, og enda færre blir dømt. Disse kvinnene opplever at tryggheten i eget hjem kollapser, og at parforhold blir fylt med terror i stedet for kjærlighet. På verdensbasis er vold mot kvinner så omfattende at Verdensbanken har omtalt det som en global helsetrussel på linje med HIV og AIDS.

Les flere innlegg om kvinnedagen

Selv om vi i Norge er heldige som kan ta mange rettigheter for gitt, så kan vi ikke stikke hodet i sanden og late som om grove overgrep mot kvinner ikke foregår her også. For vi er ikke likestilt før kjønnsbasert vold ikke er annet enn et gufs fra fortiden.

I Bærum har vi vedtatt en handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

Det er en god start, og jeg håper at den vil bidra til å redusere antall ofre i Bærum.

Kvinnedagen er en dag for å minnes hvor langt vi har kommet. Vi står på skuldrene til kvinnene som kjempet frem retten vår til å eie og arve eiendom, stemmerett og retten til å bestemme over egen kropp. I dag er også dagen for å se hvor langt vi har igjen å gå. Så lenge kvinner i Norge føler seg utrygge i eget hjem, er det bare å ta på seg spaserskoene. I dag kan vi begynne med å gå i tog for kvinnene som ikke kan, og de som aldri fikk muligheten.

Les også:

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.