Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fylkesrådet svikter småbedrifter og lærlinger

Ole Andreas Lilloe-Olsen (V) skriver at å få på plass lærlingeplasser gir meningsfylte aktiviteter og anledning til mestring.

FOTO: JOAKIM S. ENGER

På møter i regi av NHO i juni ble det avdekket at mange bedrifter i Viken har tomme ordrebøker til høsten. Dette er en svært alvorlig situasjon. Ikke bare risikerer bedriftene å måtte permittere ansatte eller legge ned driften, men mange av elevene på yrkesfaglig studieretning vil stå uten lærlingeplass til høsten. Det er kritisk for de elevene det gjelder. Venstre mener at Viken fylkeskommune både kan og bør bidra aktivt for å løse denne krisen.

Gjennom statlige støtteordninger har fylkeskommunen gitt mange bedrifter et kompetanseløft for ansatte under koronapandemien. Samtidig har fylkeskommunen investert i Viken-samfunnet ved å gi mange ungdommer er god start på en utdanning til et praktisk yrke. En utdanning det lokale næringsliv etterspør. Vi kan ikke risikere at både kompetanseløftet i bedriftene våre og praktisk grunnutdanning for mange elver skal være mer eller mindre bortkastet.

Mange videregående skoler i Viken trenger vedlikehold og oppgradering, men Fylkesrådets reviderte budsjett skyver på planlagte rehabiliteringsprosjekter til en totalverdi av 380 millioner kroner. Posisjonspartiene Ap, Sp, MDG og SV har i sin plattform forpliktet seg til å forsere vedlikehold; det vil si fremskynde vedlikehold, ikke utsette.

I fylkestingets spørretime 18. juni, spurte Tove Hofstad fra Venstre fylkesråd for finans Halvard Ingebrigtsen, om hva fylkesrådet vil gjøre med Vikens egne eiendommer som trenger vedlikehold, når man vet hva manglende oppdrag betyr for lokalt næringsliv. I svaret viste fylkesråden til fylkesrådets politiske plattform, men sendte samtidig ballen kjekt videre til regjeringen og statlige støtteordninger. Regjeringen har bevilget betydelig ekstra til nettopp dette formålet, men det blir for enkelt å peke på staten. Vi kan ikke bare tappe oljefondet for å holde hjulene i gang. Vi må i det minste gjennomføre det vi allerede har planlagt og ikke skyve på det med Statens som en unnskyldning. Nå er skoleåret slutt og mange elever har ennå ikke fått læreplass. Det er ekstra vanskelig i år.

Elevene er fylkeskommunens ansvar. Ikke bare ansvar for at de tilbys en meningsfull utdanning. Fylkeskommunen har ansvaret for elevenes psykiske og fysiske helse. Å få på plass lærlingeplasser gir meningsfylte aktiviteter og anledning til mestring. Er forklaringen vi skal gi dem at vi ikke har penger til å fullføre yrkesfaglig utdanning i Viken?

Det er fremtiden vi forvalter. Fylkesrådet vet at manglende oppdrag og tomme ordrebøker for lokale bedrifter til høsten betyr permitteringer, potensiell arbeidsledighet og ikke minst manglende læreplasser til elever i yrkesfaglig studieretning. Når fylkesrådet ikke klarer å prioritere vedlikehold av egne bygg og den lovfestede retten elevene har til å fullføre utdanningen sin, hva skal man da med løfter og politiske plattformer?

Dersom viljen er der finnes det en løsning for de planlagte rehabiliteringsprosjektene som ble strøket av årets budsjett. Tiden er inne for ekstraordinære tiltak og samarbeid mellom fylkesrådet, næringsforeninger, fagorganisasjoner og opplæringskontor må på plass. Et budsjett i balanse er ikke det eneste som betyr noe når vi vet hva de langsiktige konsekvensene kan bli for lokale bedrifter og elever i yrkesfaglig utdanning i hele Viken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.