Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fylkesgrenser og andre bremseklosser

Vi må ha en annen struktur enn dagens for å løse utfordringene innen klima, miljø og samferdsel, skriver Kristin Ørmen Johnsen og Kari Sofie Bjørnsen.

 

Senterpartiets førstekandidat i Bærum, Ragnar Molland, skriver i Budstikka 31.7. at han er stolt av at Sp er bremseklosser. Det er fristende å svare at en bil med bremseklosser på hele tiden ikke kommer noen steder.

Men det er ikke det denne debatten bør dreie seg om, hvorvidt det er bra eller dumt med bremseklosser. Det vi prøver å belyse, er at samfunnet er i store endringer, at vi har nye og store utfordringer – ikke minst innenfor klima, miljø og samferdsel – og vi tror at vi må ha en annen struktur enn dagens for å kunne løse disse utfordringene. Forpliktende samarbeid over større områder, mer kraft og kompetanse både til administrasjon og politikere er lettere å få til med større enheter, enn mindre og konkurrerende fylkeskommuner. Vår visjon er at flere drar lasset i samme retning (og da er det greit ikke å ha for sterke bremseklosser).

Vi er ikke så opptatt av fylkesgrenser og strukturer for fylkenes skyld. Det er tjenestene til innbyggerne som er vårt anliggende. Og vi tror at sterkere enheter er bedre i stand til å løse utfordringer og gi folk et bedre tjenestetilbud.

La oss ta videregående skole som et eksempel. De videregående skolene i Akershus er blant landets beste, og den kompetansen skal selvfølgelig deles innad i Viken. Slik at enda flere kan gå på de beste skolene i landet. Vi går til valg på at ungdommene selv skal få velge hvilken skole de vil gå på. Dette er i tråd med vår demokratiske ånd. Det er skolene og innholdet som er det viktige, ikke selve fylkesgrensen. Vi kan få inntrykk av at Sp er mer opptatt av det siste?

Det er for oss ubegripelig.

Molland sier at Viken er irrelevant når det gjelder klima, miljø og naturmangfold. Det kan vi rett og slett ikke skjønne. Fylkeskommunene har av Stortinget fått ansvaret for den strategiske samfunnsutviklingen, uavhengig av sammenslåing. Hvordan kan da en større fylkeskommune som kan se en større helhet i sitt arbeid bli irrelevant? Det er for oss ubegripelig.

Vi må også påpeke at Molland kanskje ikke har satt seg inn i regionreformen. Det er da ingen floskel at fylkeskommunene får større ansvar for det offentlige virkemiddelapparatet. Det er en viktig del av reformen at beslutninger skal treffes nærmere folk, og derfor flyttes det mye ansvar fra statlig nivå til fylket. Dette er jo demokrati i praksis! Vi skjønner at Sp ikke ser det på samme måte, men partiet bør forklare hvordan det skal bidra til strategisk utvikling av samfunnet. Det er ikke noen løsning å si nei til alle endringer, man bør jo komme med reelle forslag? Eller er dere så fornøyd med status quo at det ikke skal gjøres noe? Da bør jo Sp være tilfreds med dagens styre både nasjonalt, i Akershus og Asker og Bærum, som alle er Høyre-styrte. Men det virker ikke slik?

Vi fastholder at vi tror Asker og Bærum og vår region er tjent med en sterkere fylkeskommune. Ikke fordi den er viktig i seg selv, men fordi den kan ta større ansvar for samfunnsutviklingen og gi bedre tjenester til folk, og sterkere lokaldemokrati. Det er dét det dreier seg om.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.