Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fylkene må styre opptak til videregående

Marit Knutsdatter Strand er stortingsrepresentant for Sp fra Oppland.

Marit Knutsdatter Strand er stortingsrepresentant for Sp fra Oppland.

Foto: STORTINGET

Regjeringen går nå inn for å overstyre og sentralisere opptaket til videregående skoler vekk fra fylkene og elevorganisasjonene. Kunnskapsministeren pålegger alle fylker å ha såkalt «fritt skolevalg» som opptakssystem, der karakterene avgjør hvor elevene får plass. 

Sp mener hvordan elever skal få videregående skoleplass bør bli bestemt nærmest mulig dem det gjelder, altså at fylkene fortsatt skal avgjøre dette. 

Elevorganisasjonen og flere var tydelige på at veien til påvirkning er kortere om dette blir avgjort i fylkene, enn om det ligger på regjeringens bord. Regjeringen underbygger dette poenget ved å overkjøre Elevorganisasjonen ved å tvinge dette igjennom nå.

Det er også unisont at en standardløsning ikke lar seg gjøre i hele landet. Det er ulike avstander, geografi, utdanningstilbud og elevmasse.

At regjeringen vil kjøre dette igjennom nå, med innføring fra høsten 2022, viser at det ikke er grenser for regjeringens iver etter å overstyre lokaldemokratiet og sniksentralisere blant fylkenes viktigste oppgaver i dag: utdanningstilbudet og utdanningsnivået til sine innbyggere.

Regjeringen lovet flere oppgaver til fylkene som begrunnelse for regionreformen. Det har i stort uteblitt. En av de få endringene er at fylkene skal ta større ansvar for karriereutvikling og oppfølging av folks utdanning. Men, fylkene skal nå altså ikke styre opptaket til utdanningstilbudet.

Sp mener inntaksregler skal ivareta elever, lærere og skoler best mulig – og det er det fylkene som er best rustet til, nær folk.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.