Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fulgte opp jenta, men brøt regelverket

FULGTE OPP: Skolene har gjort enkelte formelle feil, men fulgte opp jenta i ekstremt stor grad, sier utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen. FOTO: KNUT BJERKE

Fylkesmannen i Oslo og Akershus la denne uken frem sin rapport etter tilsyn ved de tre skolene i Bærum der den 13 år gamle jenta som ble funnet død nyttårsaften, var elev.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 22. april 2016.

Rapporten peker på at skolene har begått enkelte formelle saksbehandlingsfeil, men utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen konkluderer likevel med at skolene fulgte opp jenta i «ekstremt stor grad».

Påstander om mobbing har stått sentralt i saken siden dødsfallet på hytta ved Beitostølen på fjorårets siste dag. Rapporten har imidlertid ikke funnet at jenta ble utsatt for mobbing eller utestengelse i 1. til 4. trinn på Gullhaug skole, slik moren har hevdet etter dødsfallet.

Les også: Fylkesmannen: Enkelte lovbrudd, men jenta ble fulgt godt opp

Les også: Bærums skolesjef bøyer hodet dypt

Selv om både Gullhaug, Lesterud og Mølladammen får honnør for å ha lagt forholdene godt til rette for jenta, må alle de tre skolene tåle kritikk for ikke å ha fattet såkalte enkeltvedtak i saken.

Til tross for disse formelle feilene kommer de tre skolene godt fra det med hensyn til de sentrale spørsmålene om mobbing, utestengelse og ikke minst oppfølging. Fylkesmannens utdanningsdirektør peker på at skolene iverksatte tiltak hver gang jentas mor varslet om at noe ikke var som det burde være.

Hittil har dessverre denne tragiske saken i stor grad handlet om å utpeke syndebukker. Elever, lærere og ledelse ved Gullhaug, Lesterud og Mølladammen har fått gjennomgå på sosiale medier.

Etter vårt syn kan ikke denne rapporten tolkes annerledes enn at den langt på vei frikjenner de tre skolene for medansvar. Jentas korte liv fikk en brå og tragisk slutt, men det skyldtes ikke mobbing eller manglende oppfølging på skolen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Samtidig må man ta lærdom av slike saker. Det er derfor positivt at Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog varsler at kommunen vil opprette et uavhengig mobbeombud som skal bistå familier som opplever problemer i Bærumsskolen. Hammer Krog forsikrer også at det vil bli iverksatt tiltak for å sikre at de ulike tjenestestedene i kommunen snakker bedre sammen.

Vi tror spesielt det siste tiltaket vil ha positiv effekt. En tidligere tilsynsrapport fra Fylkesmannen retter til dels skarpt skyts mot barnevernets oppfølging av jenta. Barnevernet undersøkte ikke jentas omsorgssituasjon etter å ha mottatt bekymringsmeldinger, og får kritikk for at jenta selv ikke ble involvert og hørt. I slike tilfeller er det påkrevet med en tett dialog mellom barnevern og skole.

Les også: Bekjent om moren til jenta (13) som døde i Valdres: – Ville datteren alt godt

Det lar seg ikke gjøre å bringe 13-åringen tilbake, men alt må gjøres for at noe lignende ikke skjer på ny. Alle barn fortjener et liv med trygghet og omsorg – både hjemme, på skolen og i fritiden.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 22. april 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.