Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Frp-politiker får refs for ordbruk

Truls Bergersen (Frp) kalte Bærums klimastrategi «å kaste penger rett i dass».

Truls Bergersen (Frp) kalte Bærums klimastrategi «å kaste penger rett i dass».

FOTO: PRIVAT

Det er jo ikke noe nytt at noen setter spørsmålstegn ved hvorfor en liten kommune tror at den kan gjøre noen forskjell for verden ved å redusere utslipp av CO2 med 55–60 prosent innen 2030 i sitt område, men til hvilken sum?

Det gjorde jeg her i Budstikka for flere år siden da forrige klimaplan ble diskutert.

Regjeringen har nettopp gitt ut en ny klimamelding, og selv det er fåfengt å tro monner når en gjør som Bærum Frps Truls Bergersen sannsynligvis har gjort, satt seg inn i Parisavtalens realiteter. 

Den forteller nemlig noe av det han hevder, bare at tallene er mye større. Se bare her:

Visste dere at Parisavtalen fører til en økning av CO2-utslipp, og at landene som har signert kan øke utslippene så mye de selv ønsker frem til 2030?

Parisavtalen godkjenner at Kina kan øke utslippene sine med 450 prosent, og Kina slipper allerede ut like mye CO2 som EU og USA til sammen. Det er bare de vestlige landene som har forpliktet seg til å redusere CO2-utslippene. Asia, Afrika og Latin-Amerika har frikort til å slippe ut så mye de vil. CO2-utslippene flyttes derfor bare fra Vesten til de landene som bygger flere kullkraftverk.

Etter at stålindustrien i England ble lagt ned, fikk EU en reduksjon av CO2-utslippene. Men India kunne trygt ta over stålproduksjonen, fordi de har signert Parisavtalen med en utslippsøkning på opp til 445 prosent frem til 2030 (alle prosenter regnet fra 1990-nivå, også Norges planlagte reduksjon på 55 prosent).

India vil om få år alene slippe ut mer CO2 enn alle EU-landene til sammen. EUs planlagte reduksjon på 40 prosent vil på kort tid bli spist opp bare av Indias økning.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.