Den viktige frivilligheten

BIDRAR: Stein Otto Helsvig (66) fra Jar og Claes Lykke Ragner (50) fra Kolsås er blant i overkant av 700 aktive frivillige hos Bærum Røde Kors. De organiserer norsktrening.

BIDRAR: Stein Otto Helsvig (66) fra Jar og Claes Lykke Ragner (50) fra Kolsås er blant i overkant av 700 aktive frivillige hos Bærum Røde Kors. De organiserer norsktrening. Foto:

Frivilligheten blomstrer i Bærum, skriver ordfører Lisbeth Hammer Krog og utvalgsleder Morten Skauge i et innlegg i Budstikka.

DEL

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 6. april 2017.

De omtaler Bærum som en av Norges fremste frivillighetskommuner, med hele 550 frivillige organisasjoner. De to ledende Bærums-politikerne skriver at de «er stolte av det høye aktivitetsnivået og de gode resultatene Bærums-samfunnet kan vise til på frivillighetsområdet».

Les også: Frivilligheten blomstrer

Les også: Ordføreren: Stolt av frivillighet i Bærum

Les også: Frivillige kjemper en hard kamp om dugnadskronene

Bærum frivillighetssentrals styreleder Frode Geitvik gjør det i et annet innlegg klart at innsatsen til de mange frivillige er helt avgjørende og at uten frivilligheten vil mye i Bærum bråbremse – innen så ulike felt som idrett, kultur, friluftsliv, rusomsorg, eldrearbeid og integrering.

Frivillighetsarbeid begrenser seg ikke til nære og lokale oppgaver. Flyktningkrisen høsten 2015 viste et enormt engasjement blant innbyggere i Asker og Bærum. Både den etablerte og velkjente organisasjonen Røde Kors og det nyopprettede initiativet Refugees Welcome opplevde stor pågang av hjelpevillige frivillige.

Alt er likevel ikke fryd og gammen. Bærum Røde Kors melder om at interessen for frivillig arbeid har stupt etter den store pågangen høsten 2015. Fra å få over 180 nye frivillige på én måned – i september 2015 – er organisasjonen nå nede i 1–2 nye frivillige per dag. Forsker Synne Sætrang ved Institutt for samfunnsforskning påpeker at engasjement gjerne er «ferskvare», slik at de som melder seg kan forsvinne like brått som de kom.

Les også: Frivillige kjemper en hard kamp om dugnadskronene

Les også: En hyllest til Bærum kommune

En av ildsjelene bak Trollhuset på Gjettum, et tilbud for aleneforsørgere i Asker og Bærum, forteller om mangel på økonomisk støtte og vanskeligheter med å finne frem i en jungel av mulige og utilstrekkelige tilskuddsordninger. Organisasjoner som Rotary, Lions og Civitan sliter med rekruttering av nye og yngre medlemmer til sitt samfunnsstøttende arbeid, og det ropes jevnlig varsku om mangel på frivillige til den enkle, men livsnødvendige oppgaven som blodgiver.

Å satse på frivillighet er et uttalt mål for Bærum kommune. Ikke bare fordi frivillige sparer det offentlige for enorme summer, men også rett og slett for å få gjennomført de ulike omsorgsoppgavene. Selv om engasjementet blant kommunens frivillige fortsatt er stort, tror vi kommunen gjør klokt i å merke seg faresignalene. Det må gjøres enkelt å bidra i frivillig arbeid, enkelt å finne frem i og søke støtte gjennom ulike tilskuddsordninger, og frivillige må heies frem og feires og hedres og oppmuntres – ikke nødvendigvis økonomisk.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

For som kjent: Ingen kan tvinges til å være frivillig.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 6. april 2017.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags