Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Frivillig skogvern fungerer

SKOG: - At skogeier har et reelt valg mellom bruk og vern, gir skogeierne både trygghet og respekt for retten til forvaltning av egen eiendom, skriver innsenderen.

I en nyhetssak lørdag 11. august skriver Budstikka at Oslo og omland friluftsråd er skeptiske til frivillig vern som metode, da dette kan innebære at foreslåtte verneområder ikke vernes fordi skogeier selv får bestemme.

Det Oslo og omland friluftsråd heller burde gjøre, er å berømme de skogeierne som frivillig tilbyr å verne sin egen skog, og på denne måten innskrenker sitt eget næringsgrunnlag.

Les også: Planlegger vern av 412 dekar i Vestmarka

Frivillig vern av skog har siden ordningen ble innført i 2005 bidratt til at over 450 skogområder og 855.000 dekar produktiv skog har blitt vernet.

Over 2.000 skogeiere har frivillig vernet skogen sin, og i 2017 vernet vi mer skog enn noen gang tidligere i Norge.

Dette viser at ordningen fungerer. Og suksessfaktoren bak dette er nettopp frivilligheten i ordningen.

At skogeier har et reelt valg mellom bruk og vern, gir skogeierne både trygghet og respekt for retten til forvaltning av egen eiendom.

Selv om noen områder ender opp med ikke å bli vernet, så vernes det likevel mange viktige skogområder gjennom ordningen hvert år.

I tillegg bidrar norske skogeiere til bevaring av viktige leveområder for sjeldne og truede arter gjennom avsetting av nøkkelbiotoper, og gjennom generelle hensyn i forbindelse med skogsdrift.

Det er også verdt å merke seg at frivillig skogvern gjøres for en langt billigere penge enn hva som var tilfellet under det myndighetsstyrte tvangsvernet på 90-tallet, der en stor del av pengepotten gikk til lange og konfliktfylte rettssaker.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Ved frivillig skogvern er det lavt konfliktnivå mellom vernemyndigheter og skogeier, og samfunnet får derfor langt mer vern for pengene enn tidligere.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.