Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fritt skolevalg i Viken

Fylkesordførere Anette Solli (H) mener at fritt skolevalg er den beste løsningen vi har for å sikre at en elev som vil gå bygg- og anlegg, idrett, eller realfag, får friheten til å velge dette selv.

FOTO: HØYRE

Vi går snart inn i det nye fylket Viken og inntaksordningen for den videregående skolen er oppe til debatt. Høyre går til valg på å innføre fritt skolevalg med sikkerhetsnett i Viken fordi vi mener at det er elevene, og ikke politikerne, som vet best hvilken skole elvene vil gå på. Sikkerhetsnettet skal sørge for at ingen skal tvinges til lang reisevei samtidig sikrer vi frihet for de elevene som vil velge noe annet enn nærskolen.

Fritt skolevalg er den beste løsningen vi har for å sikre at en elev som vil gå bygg- og anlegg, idrett, eller realfag, får friheten til å velge dette selv. Målet til Høyre er en skole som utjevner sosiale forskjeller, der man ikke begrenses av hvor mange bøker foreldrene har i bokhylla hjemme. Da må vi sikre gode skoler som gir tilpasset opplæring til hver enkelt elev. Men vi må også sikre at elever får mulighet til å velge seg bort fra nærmiljøet sitt dersom de ønsker det.

I dag kan Akershus-elevene søke fritt på skoler innenfor de tre regionene Asker og Bærum, Romerike og Follo. Ordningen ble vedtatt av fylkestinget i Akershus i 2005 og tilbakemeldingene var gode. De videregående skolene i Akershus er i dag best i landet på fullført og bestått, og i 2017 kom 94,1 prosent av elevene inn på sitt primærønske. I Viken ønsker Høyre å innføre fritt skolevalg etter modell av Akershus hvor man deler det nye fylket inn i hensiktsmessige regioner som elevene kan søke fritt innenfor. Det er viktig for Høyre at fritt skolevalg ikke betyr at noen må reise langt for å gå på skole. Derfor har vi i Akershus laget en modell hvor et antall plasser holdes av på hver skole og fordeles for å sikre at ingen får for lang reisevei.

I Østfold blir elevene normalt tildelt plass ved den skolen som ligger nærmest elevenes postnummer, mens det i Buskerud er geografisk inntak etter et nærskoleprinsipp. Flere partier på rødgrønn side tar til orde for å skrote ordningen med fritt skolevalg inn i Viken og går til valg på å innføre en inntaksordning basert på postnummer og bosted. Høyre mener dette er en dårlig løsning for elevene i Viken. Vi vil beholde fritt skolevalg inn i Viken, og dermed sikre elevenes rett å velge skole selv uavhengig av postnummer. Fritt skolevalg er den mest rettferdige av mange urettferdige inntaksmodeller. Høyre er garantisten for fritt skolevalg i Viken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.