Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fritt skolevalg for hvem?

– Erfaringen så langt har vist at flere elever kommer inn på førstevalget sitt og flere elever får skoleplass gjennom et nærskolesystem, skriver Siv Henriette Jacobsen (Ap), som er fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken.

– Erfaringen så langt har vist at flere elever kommer inn på førstevalget sitt og flere elever får skoleplass gjennom et nærskolesystem, skriver Siv Henriette Jacobsen (Ap), som er fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken.

Foto: Morten Brakestad/Viken

Det som kalles fritt skolevalg, er ikke et fritt skolevalg for alle. 

Ved et rent karakterbasert opptak er det kun elevene med de beste karakterene som kan velge. Elever som ikke klarer å konkurrere seg inn, ender opp med en skole de ikke har søkt på, ofte med lang reisevei.

Tore Vamraak og Tore Opdal Hansen (H) mener i et innlegg i Budstikka at såkalt fritt skolevalg, basert på karakterer, er den beste ordningen for inntak til videregående opplæring. Det gir mest valgfrihet, mener de. 

Men valgfrihet for hvem? Erfaringene fra det karakterbaserte inntak i Asker og Bærum har tidligere vist at elever med svakere karakterer i større grad ble plassert på skoler de ikke har søkt.

Vi vil at alle elevene skal få like gode muligheter for å fullføre og bestå videregående opplæring. Det gjør vi best gjennom inntak etter nærskoleprinsippet. 

Det bidrar til å utjevne karakterforskjeller på skolene og tar hensyn til elevers reisevei. Kort reisevei er bra for motivasjon og elevenes skolehverdag. Denne ordningen bidrar også til å opprettholde et bedre skoletilbud over hele Viken.

Nærskoleprinsippet er en ordning vi har lang og god erfaring med. Den er godt kjent og har vært godt praktisert både i Østfold og Buskerud. I Akershus har man heller ikke tidligere praktisert fritt skolevalg – også her har inntaket vært begrenset til regioner. 

Erfaringen så langt har vist at flere elever kommer inn på førstevalget sitt og flere elever får skoleplass gjennom et nærskolesystem. 

Vi har stor elevtallsvekst i Viken med 1.000 flere elever i fjor og 500 flere elever i år. I praksis vil det bety at det kan ha blitt lettere å komme inn på noen tilbud og vanskeligere å komme inn på andre.

Elevene kan nå fritt søke de utdanningsprogrammene og skolene de ønsker, men blir prioritert til nærskolen. Og de kan ha flere ulike nærskoler avhengig av hvilket utdanningsprogram de ønsker å gå på. 

Nærskoleprinsippet en ny ordning, og vi vil høste erfaring fra dette inntaket og gjøre forbedringer i ordninger der det er behov for det.

Vi får økt elevvekst i Viken i årene som kommer. Mange kan derfor oppleve at nåløyet for inntak på enkelte skoler har vært noe trangt i år. Det betyr et økt behov for bygging og oppussing av skolebygg. Derfor skal vi investere 12,3 milliarder kroner i skolebygg de neste årene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.