Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fritt skolevalg – et reelt fritt valg

Høyre er garantisten for fritt skolevalg i Viken, og vi prioriterer saken mer enn noe annet parti, skriver innsenderne. Her ser vi lærer Einar Rasmussen sammen med elever på Nadderud vgs.

Foto: Knut Bjerke

Det var som å lese debattinnleggene vi tidligere har kommentert fra både Asker og Bærum SV, da vi leste debattinnlegget fra Hanna Lisa Matt i MDG. Er MDG så rødt som det her fremkommer?

Kandidatene fra MDG starter med å skrive «Alle er selvfølgelig enige i at det er bra at ungdommer får velge selv hvilken skole de vil gå på.» Da er det noe paradoksalt at de ikke er for at ungdommer skal få velge selv?

En konklusjon på det MDG skriver i sitt innlegg, er at det kun er de ikke-sosialistiske partiene som vil beholde friheten for elevene. Høyre er garantisten for fritt skolevalg i Viken, og vi prioriterer saken mer enn noe annet parti.

MDG hevder at vi ikke hører på lærerne, men det gjør vi. I Akershus er mange for den løsningen vi har innført. Opptaksstatistikken for årets videregående elever er klare. I Akershus kom hele 92,6 prosent av elevene inn på førsteopptaket. Tar vi med de ytterligere opptakene, samt reservegrensen, får så å si alle i Akershus sitt førstevalg. Derfor blir det direkte feil å si at fritt skolevalg er for de flinkeste elevene.

MDG og resten av de rødgrønne hører ikke på dem som det er viktigst å høre på, de personene som skolen er laget for: elevene. Elevene vil velge skole selv, de vil ikke at noen godt voksne folk med helt andre preferanser skal ha den rollen.

De som argumenterer mot fritt skolevalg pleier også å dytte elever som Waldemar foran seg. De snakker om de umodne sekstenåringene som har dårlige karakterer fra ungdomsskolen og blomstrer sent. Waldemar var en av disse elevene med dårlig snitt fra ungdomsskolen, og hans erfaring er at nettopp fritt skolevalg er det elever som han trenger. En stor grunn til at mange har dårlige karakterer på ungdomsskolen er at de er i miljøer de ikke trives i. MDG vil altså at disse elevene skal tvinges til å gå på skole sammen med de elevene man har mistrivdes med i ti år. Man får ikke velge miljø selv. Nærskoleprinsippet gjør det også vanskeligere for elever som henger litt etter å velge skoler som for eksempel Holmen VGS.

Dessuten; vi ser at dette som regel skaper veldig generelle skoler. Skoler som må ha alle fag for at alle skal kunne komme inn på en nærskole med sin linje. Dette gjør det vanskeligere å ha skoler som spesialiserer seg innenfor spesifikke fag. Det er mye bedre å ha skoler der lærere kan bli utrolig gode i sine fag istedenfor å måtte kunne litt av alt. Det er nedslående når de som er mot fritt skolevalg sier at frihet til å velge selv fører til «taperskoler». For en defensiv holdning! Vårt mål er at alle skoler skal være gode. Viken Høyre går til valg på at vi skal ha Norges beste videregående skole.

Dette valget står nå om elevers frihet til å velge selv. Derfor er dette valget et skjebnevalg for alle unge. Husk å stemme i fylket og kommune.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.