Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fritt eller ufritt skolevalg?

Martin Berthelsen fra Sætre i Hurum er Asker SVs toppkandidat ved kommunevalget.

Foto: INNSENDT

Det er kjempeflott at Høyre lover busslinje til Frogn. Det er en stor svakhet at man ikke kan reise kollektivt til den andre siden av fjorden. Det er derimot svært beklagelig, men ikke uventet at løftet er knyttet til Høyres ideologiske mål om «fritt skolevalg».

Hvordan fungerer «fritt skolevalg»? Dette vulgærdarwinistiske konseptet baserer seg på at konkurranse vil fremme kvalitet. Skolen vil søke å forbedre seg for å trekke til seg elever, er tanken. I praksis fungerer det på den måten at noen skoler, gjerne de som ligger gunstig til i forhold til knutepunkter, får flere søkere enn det er plass til. Det må derfor gjøres et utvalg av søkere, og utvalgskriteriet er karakterer. De «beste» kommer inn, og etter hvert som de «beste» fullfører, får skolen et ry på seg som en bedre skole enn andre, søkertallet stiger, og inntakskravene tilsvarende, og så har en det gående.

Og hva er galt med dette, vil noen spørre. Det som er galt, er at en ender opp med A- og B- skoler, og elever som ikke har gode nok karakterer til å komme inn på sin nærmeste skole fordi det er en A-skole, får lengre skolevei, og det kan være dråpen i begeret som gjør at man ikke fullfører. Fritt skolevalg for noen fører til ufritt skolevalg for andre.

SV går inn for nærskoleprinsippet, som innebærer at elevene skal få plass på den nærmeste skolen som tilbyr det utdanningsprogrammet som søkes. Ingen skole tilbyr alle 13 programmer, og en viktig målsetting for Viken må bli å sørge for at alle får et skoletilbud i rimelig nærhet uansett hva man søker på.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.