Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Frihet til egen fritid

LEKSEDEBATT: Artikkelforfatteren mener elevene bør slippe lekser og heller gjøre de på skolen. Illustrasjonsfotoet er hentet fra Grav skole.

Hei, Elizabeth K.H. Dale, fra Unge Høyre. Jeg har personlig respekt for mennesker med andre meninger enn meg selv, men i dette tilfellet syns jeg at dine meninger om leksefri skole ikke samsvarer med virkeligheten. 

Hvorfor skal det være greit å tvinge skoleelever til å sitte timesvis med hjemmelekser, som i bunn og grunn ikke har noen effekt på dem?

Lekser øker faktisk sosiale forskjeller. Alle kommer fra forskjellige utgangspunkt, så jeg syns ikke det nødvendigvis skal være en selvfølge at alle skal kunne klare lekser på samme måte heller. 

Det er selvfølgelig mange som har utbytte av å repetere det de har blitt undervist tidligere, men det syns jeg skal være en mulighet, og ikke et krav. Det handler ikke om å ta fra noen mulighetene, men som du sier er jeg enig om at gode, tydelige lærere er selvfølgelig. 

I høst har jeg vært på flere skolevalgbesøk og flertallet jeg har snakket med har vært positive til å ha en leksefri skole, ikke fordi de ikke er skoleflinke og fokuserte på en god utdanning. Derimot er en skolehverdag uten lekser en behagelig tanke. Da er det snakk om flere timer til fritidsaktiviter, som er vel så viktig å prioritere.                                                                             

Et bedre spørsmål å stille seg, er hvorfor en seksåring skal sitte fortvilet å jobbe med leksene i timesvis, istedenfor å være ute med vennene sine og leke.

Selv om man som barn har et ønske om å leke ute med andre barn istedenfor å gjøre lekser, eller generelt ønsker å tilbringe tiden med andre ting enn lekser, betyr det ikke at man ikke prioriterer sin egen utdanning. Det blir heller en mer selvstendig måte å prioritere og tilrettelegge tiden sin som man ønsker. Jeg tror det vil eliminere et visst press på seg selv som går på når man skal gjøre lekser og minske selvtillit i faget om man ikke greier dem. Det vil nok heller motivere mange.

Som et alternativ kan være å jobbe selvstendig med en lærer etter skolen, om man ønsker det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.