Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fra klagerett til bytterett i helsetjenesten

– Valgfrihet er viktig for pasienter, brukere og pårørende, skriver Maria Barstad Sanner fra Bærum Høyre.

FOTO: PRIVAT

Høyre er for valgfrihet og vil at du skal være sjef i ditt eget liv. Det gjelder også deg med behov for hjemmesykepleie og annen støtte i hverdagen. 

Du skal selv kunne velge hvem som kommer hjem til deg og velge bort de du ikke er fornøyd med. Dette kaller vi fritt brukervalg. Enten tjenesten er offentlig eller privat, skal du kunne velge det beste for deg, uten at det koster noe mer.

En slik ordning har vi i Bærum i dag, den heter fritt brukervalg. Men ikke alle kommuner har denne ordningen. Det er ikke tilfeldig at Bent Høie og Erna Solberg kom til nettopp Bærum. 

Fritt brukervalg er et viktig grep i Bærum for å sikre valgfrihet og slik at de viktigste valgene ikke blir tatt av noen andre enn deg selv. Nå blir det enklere for flere kommuner å ta i bruk fritt brukervalg.

Nå blir det foreslått en godkjenningsmodell for fritt brukervalg. Det betyr at brukerne kan velge private og ideelle leverandører som kommunen på forhånd har godkjent. 

Kommunen fastsetter prisen på forhånd, slik at leverandørene konkurrerer på kvalitet, og ikke på pris. Leverandørene kan innrette seg med ulike satsinger som er ønsket av innbyggerne, for eksempel fast personellgruppe, gitte språkkunnskaper, faste besøkstider eller andre aktiviteter. 

Det handler om å møte den enkelte bruker på deres egne premisser. Noen vil ha behov for kveldsstell, andre for morgenstell. Noen vil gjerne ha en pleier som kan snakke polsk eller deler samme livssyn, mens andre vil bare fortsette å få besøk av den hyggelige hjemmesykepleieren de kjenner så godt. 

Dette har stor egenverdi for alle de som hver dag mottar bistand fra kommunen i form av hjemmepleie, hjemmesykepleie eller andre tjenester. 

Det gir brukerne ikke bare klagerett, men også i praksis bytterett. Dette er et tydelig signal om at valgfrihet er viktig for pasienter, brukere og pårørende.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.