Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fra geriljakrig til felles innsats

– Sammen skal vi utvikle kommunen med nye folk, arrangementer, gode møter mellom mennesker og ikke minst stor aktivitet og mange endringer, skriver Per Modig Sletaune, som er kommunestyrerepresentant for Asker Høyre.

– Sammen skal vi utvikle kommunen med nye folk, arrangementer, gode møter mellom mennesker og ikke minst stor aktivitet og mange endringer, skriver Per Modig Sletaune, som er kommunestyrerepresentant for Asker Høyre.

Foto: KARL BRAANAAS

«I en konflikt brukes geriljataktikk av den svakeste, og sentralt står uthaling, demoralisering og svekkelse av «fienden» gjennom små angrep.» (Mildt sitert: Store Norske Leksikon)

Intet fiendskap her – og vi er ikke krigerske – men etter år med geriljapreget virke som frivillige i Asker er noen av oss blitt veldig glad i ordet «vi».

I sin aller mest inkluderende betydning. Ordet vi ekskluderer ikke, men gir oss et trygt grunnlag for samskaping og mangfold.

Ikke «dere og oss« eller «de og vi» – bare vi. Sammen skal vi utvikle kommunen med nye folk, arrangementer, gode møter mellom mennesker og ikke minst stor aktivitet og mange endringer. For alle. Tiden er inne for å finne vårt nye vi. Og vi har tid. Ikke dårlig eller god, men tid. Og den skal vi bruke godt sammen.

Temaplan medborgerskap – en plan for alle i Asker – er akkurat vedtatt av et samlet kommunestyre – og er en innholdsrik plan.

I et likeverdig samarbeid handler suksess om åpenhet, engasjement, erfaring, kunnskap, tid og tålmodighet. Det handler om toleranse og respekt. Det handler om å tørre å prøve og feile. Det handler om opplevd likeverd.

Thormod Rønning Kvam er kommunestyrerepresentant for Asker Høyre.

Thormod Rønning Kvam er kommunestyrerepresentant for Asker Høyre.

Foto: KARL BRAANAAS

Bidragsyternes unike kunnskap og erfaring fra ulike deler av samfunnet, arbeidsliv og eget liv samt forståelse og opplevelse av utfordringer vil bidra til å løse felles identifiserte problemer. Om du har passert en best-før-dato betyr ikke det at du er ubrukelig etterpå. Om du «bare» er frivillig betyr ikke det at vi har glemt at du var samfunnsforsker i 24 år. Samfunnsfloker løses best av det samfunnet flokene finnes i. Samfunnet er oss.

I all produktiv samskaping skal det foreligge en fase av felles problemforståelse først. Det ligger vel egentlig i begrepene – skape noe sammen. Eller bare løse en floke man blir enige om at det er nødvendig å jobbe sammen om å løse.

Asker kommunes hovedpolitikk når det gjelder samarbeid med frivilligheten presiseres i temaplan medborgerskap. Denne politikken – eller holdningen om du vil – blir også adressert gjennom temaplan for kultur, temaplan for idrett og friluftsliv, temaplan eldre – leve hele livet med flere. 

Ingen kommunal plan uten et aktivt og godt forhold til frivilligheten, sier nå vi. Godt medborgerskap gir bedre samfunn.

Temaplan medborgerskap skal beskrive hvordan kommunen kan legge til rette for at innbyggerne deltar og tar medansvar for samfunn og fellesskap. Vi mener temaplan medborgerskap er en av de viktigste planene vi har vedtatt nå – for en god fremtid. For oss alle.

Vi tror også at dette kan minne om å løpe stafett. Første etappe er svært lovende, men det er tre vekslinger igjen før vi er i mål.

Det er mye vi i denne planen for medborgerskap – og vi er tilfreds med at vi har mange år med gjennomføring foran oss. Derfor vil vi i hovedutvalg for medborgerskap følge nøye med. Her er mange endringer som skal gjennomføres – på alle sider av alle bord.

Mindre gerilja. Mer samskaping.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.