Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fra årets sjokk til årets forbilde?

– Andreas Haukeland når inn til mennesker i alle aldre som sliter, og da spesielt menn, skriver innsenderen.

– Andreas Haukeland når inn til mennesker i alle aldre som sliter, og da spesielt menn, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Andreas Haukeland. Navnet har frem til nå ikke vekket så mange reaksjoner. Tix derimot har vært elsket av russen og hatet av foreldrene.

Den anonyme, men likevel så velkjente gutten med solbriller, pannebånd og pels startet karrieren med å lage låter til russen. De som skal rulle og feste seg gjennom halvannen måned for å feire slutten på skolegangen ville ha det Tix leverte. Partylåter med grovt språk og metaforer man kan heve øyebrynene av.

Tonene skulle høres ut som de gikk på syre, og adrenalinet skulle få pumpe fritt i våryr ungdom med all grunn til å feire.

Tix har blitt beskyldt for å være sexistisk, kvinnefiendtlig og ha et språk som ikke egner seg på trykk. Men hvem er denne Bærums-gutten som er både «dømt og berømt»?

I år deltok Andreas på Lindmo. Noen hevder dette var noe han gjorde for å hjelpe. Andre har sett på det som en kynisk handling for å selge seg selv. På Lindmo kom det frem mye mange ikke visste.

Etter hvert som Tix ble større, visnet Andreas mer. 18. mai 2018 var Andreas på sitt mørkeste. Han ville avslutte livet. Han følte på desperasjon, og han var rett og slett utslitt av denne tilværelsen han strengt tatt hadde skapt selv.

I dette øyeblikket oppsøkte katten Findus Andreas der han satt, og dette gjorde nok at Andreas kom på andre tanker.

Andreas begynte å prate med katten. Ordene som kom ut var: «Ingen av mine venner skjønner at jeg har problemer, det er bare meg. Så hva gjør vi nå? For jeg vil ikke leve, men jeg vil jo ikke dø.»

Dette ble til slutt teksten til låten «Jeg vil ikke leve».

Andreas deltok i MGP. Han fikk dårlig kritikk og en ener på terningen. Han overrasket mange da han sto igjen som vinner. Det ble oppstandelse i etterkant da Dagbladets musikkanmelder som hadde gitt låten, og Andreas for den saks skyld, slakt og terningkast 1, sa på forhånd at han skulle spise Tix-pannebåndet, dersom Tix vant MGP-finalen.

Og sånn ble det. Det ble fortært noen biter av dette ikoniske pannebåndet, som da var pannestekte pannekaker med pannebånd, midt i en pandemi.

De som har fulgt Tix/Andreas de siste årene har sett en utvikling de synes er fin. Andreas har blitt voksen, og låtene har gått fra å være rølpete partylåter til låter med mening.

I disse vanskelige koronatidene har han gjort noe som viser både storhet og forståelse for at mange der ute trenger hjelp og støtte mer enn ham, så han har sagt fra seg en drøy million kroner i koronakompensasjon.

Vi er nå en gjeng som har et ønske om å se Andreas nominert til årets forbilde. Vi mener at ved det han nå gjør, å vise seg sårbar, nærmest avkle seg Tix og kaste dette kule imaget på sjøen, så når han inn til mennesker i alle aldre som sliter, og da spesielt menn. 

Det er opprettet en Facebook-gruppe som heter «Vi som vil ha TIX som årets forbilde». Jubelen hadde stått høyt i taket dersom Andreas hadde gått ut av 2021 som årets forbilde, og kanskje til og med som vinner av ESC21? Hvem vet? Han er tross alt en ener.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.