Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forurenser må betale, også for strømlinjer

– Vi kan ikke lenger holde på som på 1950- og 1960-tallet og bygge store kraftlinjer i luftspenn overalt, skriver innsenderen.

– Vi kan ikke lenger holde på som på 1950- og 1960-tallet og bygge store kraftlinjer i luftspenn overalt, skriver innsenderen.

Foto: STIG RUGSET

Siviløkonom Kjell Stenstadvold har i Budstikka 10. juni noen betraktninger rundt hvem som bør betale den ekstra milliarden en jordkabel vil koste, for den nye strømlinjen som skal bygges tvers gjennom Bærum. 

Han mener oppsitterne langs kabeltraseen bør betale for å få kabelen i jorda, fordi det er de som vil høste en økonomisk gevinst hvis kabelen blir gravd ned.

Først dette med økonomisk gevinst. Den kommer jo som en følge av at noen ulemper faller bort for oppsitterne, og eiendommene deres vil dermed få lik verdi som for tilsvarende eiendommer uten denne ulempen. 

Altså en økt verdi som kommer som følge av bortfall av ulemper fra forurensende infrastruktur. Jeg kan ikke se noe urimelig i at oppsitterne får beholde den merverdien.

Strøm er nødvendig infrastruktur, på linje med vei, vann og kloakk. Heldigvis har vi begynt å ta langt strengere miljøhensyn, når vi for eksempel bygger nye veier og nye kloakkanlegg.

 Nå er det på tide at vi tar slike hensyn også når det gjelder strøm. Vi kan ikke lenger holde på som på 1950- og 1960-tallet og bygge store kraftlinjer i luftspenn overalt. 

Det er naturligvis eierne av anlegget som må betale for utbyggingen, også for merkostnadene ved å følge nye hensyn, ikke de som tilfeldigvis bor i nærheten.

Skulle vi fulgt Stenstadvolds logikk, burde de som bor i strandkanten på Høvik betalt for de nye kloakkanleggene som kom der på 1970- og 1980-tallet, fordi anleggene da ga en renere fjord og dermed en økt verdi på eiendommene deres. 

Likedan bør for eksempel de som nå bor i småveiene mellom Bekkestua og E18, betale for Gjønnesdiagonalen, fordi den vil gi mindre trafikk i veiene deres og dermed økt verdi for boligene der. 

Og skulle vi få E18 i tunnel under Sandvika, da måtte for eksempel Stenstadvold betale for den, hvis han eier en eiendom i Sandvika som får en fordel av det.

Men slik vil vi jo ikke ha det. Det at Statnett bør grave ned kablene, og betale for det selv, er naturligvis den eneste rette måten å gjøre det på. 

Da slipper oppsitterne å bli påført den forurensingen en ny luftlinje er, i form av stråling, soner under mastene og stygg utsikt, og prinsippet bør være at det er forurenser som betaler.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.