Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forsvarlig styring av Høyre

FORSIKRER: – Høyre vil følge nøye med på utviklingen i kommunens gjeldsgrad og sørge for at den er under kontroll, skriver kommunestyremedlemmene Bjørn Røtnes (til venstre) og Morten Skauge.

Økonomi. Pensjonistpartiets Kjell Ole Heggland sammenlignet i Budstikka 1. november Bærum kommunes økonomi med den greske.

Heggland skrev blant annet «Høyre har sittet sammenhengende med makten i over 60 år. Befolkningen i Bærum er lullet inn i en oppfatning om at Bærum har en solid økonomi og et moderat gjeldsnivå. Virkeligheten er en annen».

Les også: Greske tilstander i Bærums økonomi?

Påstandene er svært langt unna virkeligheten og må derfor kommenteres.

Bærums rådmann skriver i budsjettfremlegget for perioden 2018–2021 at «Kommunen har en sunn økonomi og et moderat gjeldsnivå sammenlignet med andre kommuner».

Bærum har de neste årene behov for å øke investeringene blant annet når det gjelder barnehager, skoler, sosialboliger og sykehjem som følge av befolkningsveksten.

Det bidrar til å øke gjelden, og gjeldsgraden forventes i henhold til rådmannens prognoser å nå en topp på 89 prosent av inntektene i 2021.

Dette defineres av Riksrevisjonen som «høy lånegjeld», men er langt unna nivået som frarådes.

Det er også flere forhold som kan redusere kommunens behov for låneopptak i tiden fremover, blant annet lavere veksttakt eller ekstraordinære nedbetalinger som følge av økte inntekter.

Foreløpige beregninger av statsbudsjettets effekter for Bærum viser for eksempel at skatteanslaget blir 39 millioner kroner høyere enn forutsatt i rådmannens budsjettforslag.

Høyre vil følge nøye med på utviklingen i kommunens gjeldsgrad og sørge for at den er under kontroll.

Kommunal Rapport foretok i sin utgave 2. november en vurdering av økonomien i alle norske kommuner.

Bærum kom ut på topp, rangert som en av kommunene i Norge med best økonomiske forutsetninger for å håndtere fremtidig vekst.

Avisen har tidligere skrevet at «Bærum er et godt eksempel på ansvarsbevisst ledelse i kommunesektoren. Kommunen har fantastiske inntekter, men det har ikke gått til hodet på politikerne. Utgiftsnivået er på linje med langt fattigere kommuner.»

Pensjonistpartiet har ved de siste budsjettbehandlingene i Bærum i hovedsak stemt sammen med Høyre.

Det er fornuftig, fordi det har gitt støtte til gode politiske prioriteringer og ansvarlig økonomistyring.

Vi er spente på hvilke sykehjem og sosialboliger Heggland vil foreslå ikke å bygge eller hvilke tilbud til pleietrengende han vil legge ned ved årets budsjettbehandling for å redusere kommunens gjeldsgrad.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Høyre kommer ikke til å foreslå noen av delene, men kan derimot garantere fortsatt ansvarlig økonomisk styring av kommunen både ved høstens og kommende års budsjettbehandlinger i Bærum.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.