Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forsvar av bøker i skolebibliotek

– Bøker som har bevist sin verdi gjennom århundrer. Kan Google virkelig svare på alt, eller er det noe som mangler? skriver innsenderen i diskusjonen om innkjøp av skolebøker i Bærum.

– Bøker som har bevist sin verdi gjennom århundrer. Kan Google virkelig svare på alt, eller er det noe som mangler? skriver innsenderen i diskusjonen om innkjøp av skolebøker i Bærum.

Foto: TRINE JØDAL

«Biblios» på gresk betyr «bok»; bøker som over århundrer har vært porten til kunnskap av alle slag og har beriket livet for folk.

Jeg var bibliotekar i en internasjonal skole i mange år, og jeg ønsker å dele mine positive erfaringer med studenter som hadde så mye glede av bøkene de fant på biblioteket i min tid.

I barneskolens avdeling fikk alle klasser én time per uke på biblioteket. Jeg involverte dem i mange bokbaserte aktiviteter, for eksempel hvordan de kunne finne informasjon i en faktabok (non-fiction) via innhold, indeks og nøkkelord i teksten. 

Studentene brukte katalogen (Deweys desimalklassifikasjon) til å finne en bok om for eksempel insekter, lest gjennom boken, fant frem til et interessant faktum og presenterte dette for resten av klassen.

Biblioteket hadde ett sett med leksikon kalt «World Book». For 6. klasse ga jeg alle studentene en bokstav; A, B, C og så videre. Deretter måtte de lete seg frem til den bokstaven og finne ett emne som interesserte dem. 

Etter å ha lest emnet skulle de finne noe interessant og lage en side som begynte med «Visste du at ...» Alle sidene ble satt sammen i en klassebok, en type Guinness rekordbok.

Det var også ett sett med ordbøker som det var veldig greit å jobbe med når jeg lærte studentene litt om språk og hvordan mange engelske ord hadde blitt bygget opp på gresk og latinske prefikser og suffikser.

«Phono» for eksempel kommer fra gresk for «lyd», og «tele» betyr «langt borte». Der har vi ordet «telefon». ...ologi er studiet av noe, derav biologi, geologi og så videre. 

Oppgaven deres var å finne ord i ordboken som vi bruker nå, som stammer fra gresk. Derfor lærer elevene hvordan et språk er bygget opp, som er mer meningsfylt enn bare staving.

På biblioteket hadde barn mer frihet enn i klasserommet. Jeg lagde quizer hvor de skulle gå på skattejakt gjennom biblioteket og konkurrere gruppene imellom om å finne riktige svar.

Elevene lærte samarbeid, diskusjon og deling av kunnskap med hverandre på en morsom måte.

Man kan ikke sammenligne det med å sitte foran en skjerm og finne riktig svar på et spørsmål.

Barnas hjerner må bli trent. Søket etter kunnskap bør være en reise, en morsom oppdagelsestur hvor man bruker verktøy som bøker. Bøker som har bevist sin verdi gjennom århundrer. Kan Google virkelig svare på alt, eller er det noe som mangler?

«Fahrenheit 451» av Ray Bradbury beskriver en dystopisk verden hvor alle bøker er brent og erstattet med bedøvende teknisk underholdning. En profeti på vei til virkelighet?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.