Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forskjell på folk

– Når kommer vi dit at initiativrike eldre som tar skjeen i egen hånd og gjør en aktiv innsats for å møte alderdommen, blir likestilt med de som passivt forventer og får den hjelpen som trengs? spør innsenderen.

– Når kommer vi dit at initiativrike eldre som tar skjeen i egen hånd og gjør en aktiv innsats for å møte alderdommen, blir likestilt med de som passivt forventer og får den hjelpen som trengs? spør innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Det ønsker vi så lite som mulig av, og alle som trenger det, skal få hjelp av kommunen når det røyner på og alderen krever sitt.

Opinionsundersøkelser viser at langt de fleste eldre ønsker å bli boende hjemme lengst mulig. Statistikken forteller at bare rundt 10 prosent av oss kommer på institusjon den siste levetiden.

Derfor har Bærum kommune en omfattende hjemmetjeneste som bistår med hjelp til å begynne dagen, komme ut av sengen, medisinering, personlig hygiene og frokostlaging.

Tallene forteller at betydelig hjelp i hjemmet likevel er langt mindre kostnadskrevende enn det å ha brukerne i institusjon. Det finnes en rekke eksempler på at hjemmetjenesten kommer flere ganger daglig, av og til kun for å distribuere nødvendige medisiner den eldre ikke klarer å huske på selv.

Mange bæringer bor i eldre boliger, ofte tungvinte førkrigsboliger, mange med toalett og bad i annen etasje. Da kan løsningen være få installert en trappeheis, slik at den eldre kan fungere tilfredsstillende. Slike trappeheiser kommer i ulike varianter og tilpasses den enkelte bolig individuelt – til en betydelig kostnad. Også dette tar fellesskapet seg av.

En del eldre forbereder den nære fremtid ved å få installert bad og toalett i første etasje for ikke å ligge hjemmetjenesten til byrde, man ønsker å klare seg selv.

Å få installert et enkelt og praktisk bad på boligens grunnplan krever en betydelig økonomisk utgift for en pensjonist. Da skulle man tro at dette også kunne være gjenstand for et kommunalt tilskudd.

Med en viss undring konstaterer man at så ikke er tilfelle. Riktignok finnes en liten mulighet hos Husbanken, noe som krever en betydelig byråkratisk egeninnsats som kan virke avskrekkende på et gammelt menneske.

Når kommer vi dit at initiativrike eldre som tar skjeen i egen hånd og gjør en aktiv innsats for å møte alderdommen, blir likestilt med de som passivt forventer og får den hjelpen som trengs?

Vi er alle skattebetalere som med den største selvfølgelighet gjennom arbeidsinnsatsen har «spart» til livets sluttfase.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.