Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forskjell på by og bygd

– Sandvika er en by. Det er nettopp her jeg tror forskjellen ligger mellom Sandvika på den ene siden og Asker og Bekkestua på den andre siden, skriver innsenderen.

– Sandvika er en by. Det er nettopp her jeg tror forskjellen ligger mellom Sandvika på den ene siden og Asker og Bekkestua på den andre siden, skriver innsenderen.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Hans Kristian Lingsoms kronikk i Budstikka 20. september om forgubbing av lokale sentre i Asker og Bærum har skapt debatt.

Budstikka fulgte opp med en artikkel hvor de kartla kjøpere i Wesselkvartalet i Asker sentrum. De fant at mer enn halvparten av kjøperne var over 70 år og at kun tre av dem var under 40 år.

Dette gir et ganske annet bilde enn det vi har funnet ut om våre kjøpere i Sandvika sentrum der bare 26,19 prosent er over 60 år. (Vi har ikke utarbeidet egne tall for over 70 år.) Cirka halvparten av kjøperne var under 50 år og nesten 24 prosent under 40 år. 

Videre regner vi med at en del av kjøpene er gjort av foreldre som ønsker førstegangsbolig til barna sine, noe som ytterligere senker snittalderen.

Nå er det er ikke noe nytt at mindre husholdninger med én eller to personer i større grad ikke ønsker å bo i hus eller rekkehus både før og etter foreldrefasen. Dette vil føre til at de selger (eller aldri vil kjøpe) boliger i nabolaget/randsonen som kan bli tatt over av yngre med barn i oppvekstfasen. 

Og det er ikke noe galt med det. Folk i områdene rundt både Bekkestua og Asker kan nyte godt av de økte tilbudene som kommer fra fortetting i sentrum, selv om de ikke bor i sentrum.

Barnefamilier har andre behov som kanskje oppfylles bedre i randsonen enn i sentrum. Det er kanskje også lettere for disse å gå, ta buss/tog, taxi eller kjøre inn til sentrum når man trenger det. 

Kristoffer Andenæs er styreleder og medeier i Andenæs Eiendom, som står bak mye av utbyggingen som nå pågår i Sandvika Øst.

Kristoffer Andenæs er styreleder og medeier i Andenæs Eiendom, som står bak mye av utbyggingen som nå pågår i Sandvika Øst.

Foto: KARL BRAANAAS

Det vil si at det er ikke bare eldre som bruker et senter selv om det er de som bor nærmest. 69,64 prosent av våre kjøpere kommer for øvrig fra Akershus, og vi tror i stor grad fra naboområder, noe som frigjør kapasitet i nærområdene for barnefamiliene.

Barnefamilier har andre behov som kanskje oppfylles bedre i randsonen enn i sentrum.

Det vi ser i Sandvika, er at denne gruppen er yngre enn i Asker og på Bekkestua. Samtidig med at flere yngre, blant andre førstegangskjøpere, kommer inn. 

Hvorfor er denne trenden så mye sterkere i Sandvika enn den er i Asker og på Bekkestua?

I våre prosjekter har vi kanskje jobbet aktivt med å rekruttere unge kjøpere. Vårt prospekt peker kanskje mot en mer aktiv livsstil myntet på yngre eller kjøpere.

Jeg vil presisere at dette ikke betyr at man ikke ønsker eldre velkommen til Sandvika. Snarere tvert imot – i Sandvika ønsker vi alle aldre. 

Jeg tror ikke det er det som har gjort den store forskjellen på alder i Sandvika mot de andre sentrene. Jeg tror at kjøperne på egen hånd har sett at Sandvika ønsker å bli større. Det er mer urbant. 

Vi har også valgt å ha næring i de fem første etasjene. Sentrum skal ha plass til mye mer enn bare boende. 

Og ikke minst har man større ambisjoner for byutvikling. Og det er nettopp her jeg tror forskjellen ligger mellom Sandvika på den ene siden og Asker og Bekkestua på den andre siden. Sandvika er en by.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.