Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fornuft og fakta må få monsterkabler i bakken

– Vi vil gjøre det vi kan, skriver Siw Wikan og Haakon Christopher Sandven fra Bærum Høyre.

– Vi vil gjøre det vi kan, skriver Siw Wikan og Haakon Christopher Sandven fra Bærum Høyre.

FOTO: PRIVAT

Kampen er langt fra over selv om NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) valgte å overse fornuft og fakta ved å gi Statnett konsesjon til å bygge 38 meter høye monstermaster gjennom Bærum. 

Bærum vil klage vedtaket til Olje- og energidepartementet, og både administrasjon og politikere vil gjøre det vi kan for å få kablene i bakken.

Det er ingen tvil om at beslutningen er basert på mangelfulle vurderinger. Statnett og NVE fokuserer utelukkende på investeringskostnad. Ja, det koster 900 millioner mer å legge kablene i bakken enn i luftlinje – men denne merkostnaden må sees opp mot samfunnsnytten. Det er blant annet ikke tatt hensyn til den reduserte livs- og bokvaliteten de påfører våre innbyggere.

Store areal vil bli beslaglagt oppimot en 100 års periode. Areal til større sykehus, sykehjem, skoler, barnehager eller boliger. 

Konsesjonsvedtaket kom til tross for massive protester fra både Oslo og Bærum. Det er åpenbart at samfunnsnytten vil overstige disse 900 millionene.

Sjelden har vi hatt en sak der politikere på tvers av partier har vært mer samstemte enn i denne saken. Saken er for viktig til at hensynet til de partipolitiske ulikhetene skal splitte oss i dette viktige arbeidet. 

Konsekvensene av den endelige beslutningen vil overleve oss alle og påvirke fremtidige generasjoner. Her må vi stå sammen med våre innbyggere om et felles mål. Fornuft og fakta må sørge for at kablene blir lagt i bakken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.