Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fornebus skjebnemåned

FORNEBUBANEN: De neste ukene kan bli helt avgjørende for Fornebubanens fremtid, skriver Budstikkas Dag Otter Johansen.

I år kan Bjørnson velge seg april så mye han vil. I Bærum er det mars som gjelder.

Kommunedelplan 3. Smak på begrepet, eventuelt den litt mer poetiske forkortelsen KDP3. Tørt høres det ut, uansett.

Men bak tørre begreper ligger hele Fornebus fremtid, og den nærmer seg en snarlig avgjørelse. Hvor mange kvadratmeter bolig skal de tillate at det bygges på Fornebu med de konsekvenser det får for grunneiernes bidrag både til Fornebubanen og sosial infrastruktur?

Grunneierne blir sittende igjen med milliardverdier, påpeker enkelte kritikere. Frykter stygt Fornebu, mener andre. Trekk pusten, ikke forhast dere, lyder en tredje oppfordring.

Sitat Fbu-kommentar

Men tiden er i ferd med å løpe ut for politikerne. Klarer ikke de å vedta KDP3 i kommunestyret onsdag 27. mars, faller dominobrikkene på rekke og rad.

Uten et vedtak i Bærum i mars rekker ikke Akershus fylke å forhandle frem et vedtak om grunneierbidrag til Fornebubanen før deres siste møte i juni. Parallelt forhandles det om en byvekstavtale med staten. Også den må være på plass i juni, hvis ikke ryker finansieringen i statsbudsjettet. Midt oppe i dette er også Oslo en forhandlingspart.

Les mer på budstikka.no/debatt

Det er en reell bekymring i det politiske miljøet for at en utsettelse nå vil plassere Fornebubanen bakerst i køen av samferdselsprosjekter i hovedstadsregionen. En utsettelse av Fornebubanen, fordi Bærums egne politikere ikke klarer å finne et vedtak på oppløpssiden etter så mange års kamp, fortoner seg som et skrekkscenario.

Derfor går det unna i svingene om dagen. Gruppemøter i partiene holdes fortløpende, for å avklare hva partiene skal mene, samtidig som de pepres med sterke meninger om alt fra byggehøyder til utbyggeres fortjeneste og Røkkes blå tårn.

Enn så lenge er det Arbeiderpartiet og Venstre som har vært tydeligst. I planutvalget torsdag flagget Marianne Rieber-Mohn at Bare Arbeiderpartiet har bestemt seg for 11.000 boliger på Fornebu og lever greit med de foreslåtte høydene, så lenge det blir variasjon. Venstres Tiril Eid Barland var like tydelig på at de vanskelig kan strekke seg utover 9.000 boliger.

Høyre har to runder med gruppemøter igjen før de tar stilling. Partiet har vært delt i mange saker den senere tiden, og striden rundt Sandvika-utbyggingen sitter fortsatt i.

Gruppemøtet førstkommende mandag vil gi en klarere pekepinn på om de samler seg og støtter det samlede boligarealet med utgangspunkt i 11.000 boliger på i snitt 88 kvadratmeter, slik rådmannen legger opp til.

I planutvalget var Terje Hegge (H) mest opptatt av at folk skal kunne ha hele boligkarrieren sin på Fornebu. For å få til det er det behov for flere boliger på over 120 kvadratmeter, altså større variasjon innenfor den totale boligmassen.

Tirsdag er det et åpent høringsmøte i formannskapet, hvor folk kan si sin mening. Blir engasjementet i nærheten av Trøbbel i tårnet , er det duket for et av de friskeste politiske møter på lenge.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.