Hvem trenger Fornebubanen; Bærum eller Oslo?

Av

Fornebubanen burde forbinde Fornebu med Oslo sentrum.

DEL

MeningerDette er ikke lagt opp til.

Fornebubanen vil forbinde Majorstuen og Fornebu, med stoppestedene på Vækerø, Skøyen og Lysaker.

Alle som skal reise på strekningen Fornebu - Oslo sentrum t/r vil måtte bytte til et annet transportmiddel, enten buss eller tog fra Lysaker eller Skøyen. Dette vil de fleste reisende oppleve som upraktisk og vil sannsynligvis søke etter transportløsninger som gir en direkte forbindelse, uten unødig bytte.

De aller fleste som skal til sentrum (Aker brygge, Nationaltheatret eller Bjørvika) vil trolig foretrekke enten direkte bussforbindelse, eller hvis vi er heldige - en båtforbindelse til Aker brygge eller Bjørvika.

For reisende som skal fra Fornebu til østlige deler av Oslo vil Fornebubanen medføre en omvei via Majorstuen og derfra et bytte til T-bane.

Fornebubanen gir ingen fordeler til reisende fra Fornebu som skal ferdes vestover mot Asker, Sandvika eller andre deler av Bærum. For denne reisegruppen vil buss med overgang til tog, eller bil være den mest naturlige transportmåten, akkurat som i dag.

Den eneste reisegruppen som vil ha direkte nytte av Fornebubanen er de som skal ferdes fra Fornebu til og fra sluttdestinasjoner Majorstua eller Skøyen. Men for hvor stor prosent av reisende vil dette gjelde? Og det er da snakk i stor grad om lokal reise mellom Majorstua og Skøyen/Lysaker for Oslos befolkning.

Det legges opp til et altfor optimistisk syn på Fornebubanens transportmessige nytte på Fornebu.

De store miljømessige kostnader av selve utbyggingen av banen har i liten grad vært omtalt, med medfølgende negative effekter på lokalmiljøet over lang tid. Klimaregnskapet for Fornebubanen vil være negativ i mange år.

Les mer på budstikka.no/debatt

Hvis ikke Fornebu primært skal ha nytte av banen, hvem skal da ha det? Man får svaret når man leser Oslo kommunens nettside, formålet med Fornebubanen er å «bidra til å redusere belastningen på overflatenettet i Oslo».

Det er uforståelig at Bærums politikere fra Høyre, AP og MDG er villige til å ofre bomiljøet og innbyggere på Fornebu for at Oslo skal få utvidet sitt kollektivtilbudet.

Dette bør Bærum politikere ikke gå med på.

Alternativet er å la være å bygge banen på Fornebu, opprettholdte antall boliger på maks. 6500 og se etter alternative transportruter sjøveien til Oslo med elektriske båter.

Derfor er det ingen grunn til å forhaste seg og beslutningen om KDP3 27.mars bør utsettes til man i større grad har belyst behovet for og konsekvenser av utbyggingen av Fornebubanen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags