Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fornebu trenger flere møteplasser for barn og unge – hva venter vi på?

– Vi må intensivere jobben med å lage de gode møteplassene. Hva venter vi på? spør Roar Sundbø.

– Vi må intensivere jobben med å lage de gode møteplassene. Hva venter vi på? spør Roar Sundbø.

FOTO: TOR BJØRNAR HOLMLUND

For tre år siden skrev jeg mitt første innlegg i Budstikka og etterlyste flere møteplasser for barn og unge på Fornebu.

Engasjementet kom fordi jeg våren 2020 skulle flytte til Oksenøya, og gjennom jobb og frivillig arbeid har jeg erfart at gode møteplasser er viktig for å bygge et godt lokalsamfunn.

Nå tre år etter ser vi at det flytter inn langt flere barnefamilier enn planleggerne har tatt høyde for. Antall barn som i år startet i 1. klasse forteller hva vi har i vente.

Det betyr et enda større behov for møteplasser og flere aktivitetstilbud.

Når tilbudene er færre enn etterspørselen betyr det ofte at barn må stå i kø for å få delta og deltageravgiften blir ofte høyere enn det den bør være. Slik skal det ikke være i et mangfoldig og godt lokalsamfunn.

Vi må legge til rette for møteplasser hvor frivillige organisasjoner kan skape arenaer og invitere beboerne til aktiviteter og deltagelse blant annet gjennom frivillig innsats.

Vi ser at arrangementer på Fornebu øker i interesse og deltagelse. Det har så vidt startet.

Noen stilte spørsmål for tre år siden om det var nødvendig å få flere møteplasser enn det som var planlagt. Mitt engasjement ble hos noen sett på som kritikk. Min opplevelse i dag er at de fleste ser at behovet er stort. Vi må løfte blikket og se mulighetene.

Vi må også påse at det grønne skiftet på Fornebu ikke bare blir festtaler. Målet er en miljø- og klimaklok kommune, og for Fornebu er målet at nullutslipp nås allerede i 2027.

Hvordan skal Fornebulandet blir «grønt» når foreldre må kjøre sine barn og unge til andre steder i Bærum, Asker eller Oslo for å bli med på aktiviteter?

Utbyggingen på Fornebu øker i tempo. Trafikken har økt. E18 og sideveier har mer trafikk enn før koronaen. Fremkommeligheten er mindre, og tilgangen til offentlig kommunikasjon er mer tungvint.

Alt tilsier at vi må legge til rette for at møteplasser og ulike aktiviteter kan skje ved å bevege seg til fots eller på sykkel.

Barn og unges deltagelse er også størst når deltagelsen kan skje i lokalsamfunnet. Kort avstand til aktiviteter minsker barnas behov for hjelp av foreldre for å kunne delta.

Underskudd av møteplasser må ikke føre til at kjøpesentre og T-bane-stasjoner blir fremtidens møteplasser.

Kommunen er en viktig tilrettelegger. Om mulighetene kommer, er jeg sikker på at Fornebulandets innbyggere blir med på samskapingen. Fornebu er et fantastisk sted som bosted og rekreasjon.

Vi kan imidlertid ikke la barna vente årevis på tilretteleggingen. Pandemien har allerede gjort sin inngripen. Nå må vi intensivere jobben med å lage de gode møteplassene. Hva venter vi på?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.