Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fornebu trenger et kulturhus

– Behovet er allerede demonstrert med talkshowet «Torsdagsporten» med jevnlig deltagelse på rundt 200 personer, skriver innsenderne.

– Behovet er allerede demonstrert med talkshowet «Torsdagsporten» med jevnlig deltagelse på rundt 200 personer, skriver innsenderne.

Foto: KARL BRAANAAS

På Fornebu planlegges et nytt bibliotek.

Fornebu trenger også arena for fremføring som er tilrettelagt for mange kunstneriske uttrykk, som eksempelvis teater, dans, korps, orkester og band. 

Kall det gjerne et smart kulturhus for sambruk med stor nok fremføringsscene. Men dette er foreløpig oversett.

Behovet er allerede demonstrert med talkshowet «Torsdagsporten» med jevnlig deltagelse på rundt 200 personer i restauranten/kantinen i Akerkvartalet. Senioruniversitetet må si nei til flere enn 100 deltagere/medlemmer på grunn av plassmangel. 

Hilde Skjauff er styremedlem i Bærum kulturråd.

Hilde Skjauff er styremedlem i Bærum kulturråd.

FOTO: PRIVAT

Plassen foran Fornebu S er en ypperlig beliggenhet med et åpent fellesrom og torg mellom bygningene. Tilsvarende ypperlig beliggenhet kan nytt bibliotek plasseres ved et åpent rom foran Odonata og det gamle flytårnet. 

Tydelige signaturbygg bør med fordel fremstå som tydelige identitetstegn for en ny bydel i Bærum. Byggene bør dessuten vise aktive fasader med åpenhet og innsyn for de mange.

Kulturrådet mener at Bærum har behov for flere arenaer for fremføring. På Fornebu er det et reelt behov for en sal med plass til minimum 300 personer. 

Pål Horsle er tidligere styremedlem i Bærum kulturråd.

Pål Horsle er tidligere styremedlem i Bærum kulturråd.

FOTO: PRIVAT

En stor nok kulturhussal med god nok fremføringsscene faller mellom alle stoler – er ikke uttalt og mangler fortsatt. Med satsing og en helhetlig kulturpolitikk for Fornebu kan mangelen på både et kulturhus og et bibliotek finne sine plasser. 

På Fornebu er det et reelt behov for en sal med plass til minimum 300 personer.

Med kommunedelplan tre (KDP3) for Fornebu har Bærum kommune siste året vært ansvarlig for medvirkningsprosesser for Fornebu sør og Flytårn-området. I tillegg har Obos invitert til innspill for bruk av Oksenøya bruk. 

Med en «stykkevis og delt-prosess» forsvinner helheten. I smått åpnes for flerbruksrom på blant annet skoler. Men i stort blir det rundt 40.000 nye beboere på Fornebulandet uten plass til en tilstrekkelig stor kulturhussal.

For nye kulturbygg blir det svært viktig å tenke god akustikk og sambruk. Et sambrukshus svikter dersom dette bygges med ubrukelig akustikk, dårlig lagerplass eller utilstrekkelig takhøyde. 

Senere ombygging blir fort fordyrende og en merkostnad. Byggnormen NS 8178 må være et krav i Bærum for bygninger som bygges også for musikalsk fremføring.

Bærum kulturråd har tidligere uttalt at kunst og kultur er ett av de viktigste virkemidler som kan brukes for skapende aktiviteter og møteplasser der mennesker bor. Byrommene må utvikles av mennesker som skal bruke dem. 

For rommene skal jo fylles med mennesker og aktiviteter. Enten rommene er samlingsrom, private rom, bruksrom, allrom, spesialrom, sambruksrom eller fremføringsrom, er hensikten å skape puls for nærmiljøet.

Med ny T-bane til Fornebu vil det være smart med en ny og attraktiv kulturhussal, et nytt bibliotek og et akvarium for å hindre kulturlekkasje til Oslo. Dessuten er det et klokt klimavalg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.