Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fornebu-samfunnet fortjener identitetsskapende kulturminner

– Fornebulandet vel støtter Asker og Bærum historielags syn om at kulturminnets fysiske formidlingsverdi sikres for fremtiden, skriver innsenderen om krigsbunkeren på Fornebu.

– Fornebulandet vel støtter Asker og Bærum historielags syn om at kulturminnets fysiske formidlingsverdi sikres for fremtiden, skriver innsenderen om krigsbunkeren på Fornebu.

Foto: KARL BRAANAAS

Bare en gammel bunker, tenker du kanskje? Fornebulandet vel mener denne må ses i en større og viktigere sammenheng, nemlig Fornebu-samfunnets fremtidige identitet.

Over hele Norge diskuteres kulturminner og deres plass i det moderne samfunnet i forbindelse med ulike typer utbyggingssaker. Et nyere lokalt eksempel i Bærum er Kleivveien Nord-utbyggingen hvor det historiske bygget til slutt ble bevart som forsamlingshus.

Som blant annet tidligere flyplass har også Fornebu sine kulturminner som er viktige identitetsbærere. Særlig kan Flytårnet nevnes som en viktig «markør», men det er viktig å minnes at historien rundt flyplassen og dens plass i lokal sammenheng er mer enn kun dette viktige bygget.

Sigmund Olav Lie er styreleder i Fornebulandet vel.

Sigmund Olav Lie er styreleder i Fornebulandet vel.

Foto: KARL BRAANAAS

Et viktig kapittel i Fornebus historie er krigen og dets ringvirkninger. Her er vi i velet kjent med at kommunen, sammen med Asker og Bærum historielag, jobber med en strategi for å ivareta og tilgjengeliggjøre de få gjenværende installasjonene fra krigens dager.

Denne strategien kan bli et kjærkomment og viktig tilskudd til Fornebu-samfunnets videre utvikling. Dermed er det overraskende at kommuneadministrasjonen, allerede nå, vil tillate så stor grad av rivning og forsegling av bunkeren på Nansenløkka. Dette er prematurt og feil når strategien ikke er ferdigstilt.

For selv om utbygger, Obos, har synliggjort en digital formidlingsmulighet, så vil dette aldri kunne gi samme opplevelsesverdi som å fysisk kunne besøke et kulturminne i sin opprinnelige form.

Fornebulandet vel støtter Asker og Bærum historielags syn om at kulturminnets fysiske formidlingsverdi sikres for fremtiden.

Fornebu-samfunnet er fremdeles i støpeskjeen, og historiske kulturminner vil være viktige bidragsytere til å skape Fornebus identitet. 

Fornebulandet vel forventer derfor at politikerne sørger for best mulig ivaretagelse av dette kulturminnet slik at det kan inngå som en viktig del av krigsminneprogrammet som nå skal gjennomføres for Fornebu.

Vi står sammen om Fornebulandet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.