Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fornebu og signalbygg

RØKKE-TÅRN: – Trekk søknaden om tårnet, Aker, og tenk nytt! skriver innsenderne.

Hva skal et signalbygg signalisere – og hva skal det inneholde for at folk strømmer til?

Miljøpartiet De Grønne sier ikke nei til et signalbygg på Fornebu, hvis det er det som skal til for å gjøre Fornebu til et attraktivt sted å være for beboere og næringsliv.

Les også: Høyhusgalskap på Fornebu

Les også: Det blå tårnet – jeg ønsker det velkommen

Les også: Det store i det blå

Men diskusjonen om Røkke-tårnet bringer debatten om utviklingen av Fornebu helt på avveie.

Istedenfor å snakke om hva som skal til for å gjøre Fornebu til et godt sted å være for beboere og næringsliv, diskuterer vi nå et Røkke-tårn, i den tro at suksesskriteriene står og faller på det.

Det viktigste spørsmålet om den videre utvikling av Fornebubyen må være hva vi først og fremst kan gjøre for at det skal bli attraktivt og hyggelig for innbyggerne å leve og bo der, ikke hva vi kan gjøre for Røkkes tårn (eller for verdenshavene).

Fornebu kan naturligvis aldri bli et nytt Grünerløkka, men lar det seg gjøre å overføre noen av de koselige og urbane kvalitetene «Løkka» har til Fornebulandet, slik at vi unngår å ende opp med en forblåst Fornebu-ørken der blokkbebyggelsen står som monotone klosser på rad og rekke ved siden av tomme næringslokaler?

Hvordan kan vi skape sammenheng mellom «koselige» bomiljøer og attraktive steder for næringslivet på Fornebu, et slags moderne Grünerløkka?

Så vidt vi vet har ikke Grünerløkka et eneste signalbygg – uten at det affiserer noen.

Hvordan kan vi legge til rette for et levende og kreativt bymiljø på Fornebu med alle typer forretninger, aktiviteter og tilbud, som vi gjerne vil finne i en velutviklet bydel?

Dette spørsmålet må besvares før vi går i gang med å tenke på et tall: Fornebubyen med 7.000–9.000–11.000 boenheter?

Hvor mye «løkke», park og trivsel vil de ulike scenarioene gi?

Aker har ikke klart å forklare oss hvorfor og hvordan et høyt tårn skulle bli den magneten Fornebu trenger for å skape en levende by med attraktive arbeidsplasser, også for unge «dynamiske, urbane» mennesker, og hvorfor et tårn på 200 meters høyde og 90.000 kvadratmeter (60.000 over bakken) i et område som allerede har 60.000 kvadratmeter ledige kontorlokaler, er det vi trenger på Fornebu.

Vi trenger en analyse av hvorfor Fornebu taper kampen om kompetansearbeidsplasser, og hvorfor det foreløpig er store døde områder der etter kontortid.

Det problemet må løses før vi går løs på diskusjonen om et tårnbygg, som bare Røkke trenger.

Start gjerne planleggingen av et signalbygg som er på lag med havet og landskapet, som smiler til folk og får folk til å smile tilbake, som formidler ideen i et verdenshavssenter og har et innhold vi kan være stolte av.

Men trekk søknaden om tårnet, Aker, og tenk nytt!

Både Aker og verdenshavssenteret kan få tidenes omdømmeløft hvis dere gjør det nå, men det motsatte kan skje dersom dere fortsetter å prøve å presse gjennom noe folk flest rundt Indre Oslofjord ikke vil ha.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi har tidligere pekt på at Aker og Storækres krav om tårn eller ingenting ikke behøver å være verdens største trussel hverken for Fornebu eller verdenshavene. Det finnes kompetente fagmiljøer både i Bergen og Tromsø, og for den saks skyld også andre steder i verden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.