Åpent brev til Olav Selvaag

AKVARIUM: Selvaags akvarieplaner på Fornebu er inspirert av svabergene på Verdens ende.

AKVARIUM: Selvaags akvarieplaner på Fornebu er inspirert av svabergene på Verdens ende.

Av

Jeg har tre spørsmål til Olav Selvaag.

DEL

MeningerKjære Olav Selvaag.

Selvaaggruppen er kjent for sitt samfunnsansvar og for å bygge for fremtiden. Nå er muligheten der på Fornebu. Nedenfor har jeg tre spørsmål jeg håper du kan svare på nå før KDP3 skal vedtas 27. mars.

Bakgrunn:

Bakgrunnen for at jeg spør er blant annet det som er uttalt på web fra Selvaag om KDP3:

«Med et areal på mer enn 10 000 kvadratmeter og over sju millioner liter vann kommer akvariet til å bli Nord-Europas største. Den blå planet i København har rundt en million besøkende hvert år. Selvaags mål er at bygget skal bli en ledende attraksjon og et kraftsentrum for forskning og kunnskap.»

Jeg har tre spørsmål knyttet til dette.

1. Stort bygg i strandsonen. Bidra heller til det beboerne trenger.

Med 10 000 kvadratmeter bygg i en viktig og sårbar del av strandsonen blir det et stort fysisk inngrep som legger beslag på det som skulle kunne være et strandområde for rekreasjon og fysisk utfoldelse, både for Fornebus beboere og besøkere fra omkringliggende områder.

Fornebulandet kommer til få et underskudd på steder for aktivitet og sosialt samvær for alle aldre. Vi vil trenge tilrettelegging for idretts- og fritidsaktiviteter, men vi vil også trenge grønne friområder for å få til et godt bomiljø. Naturområdene og strandlinjen her ute har en verdi i seg selv. Man så på dem som den største ressursen for bomiljøet i den tidlige planleggingen. Nå er de gradvis på vei å minke og å forringes. Beboere på Fornebu vil trenge kontakt med natur og alle har ikke mulighet til å dra på hytta i helgene. Natur av en slik kvalitet som på Fornebu så nært byen må vi ikke ødelegge men verne om. Den har en uvurderlig verdi for menneskers fysiske og psykiske helse.

Hva med heller å ta utgangspunkt i dette og bidra til en strandsone der det tilrettelegges for utendørs og sjønære aktiviteter for alle?

Les også: Vil ha friluftsbad og idrettshall hvor det er planlagt akvarium

2. Trafikkproblemer.

Med en million besøkende eller flere hvert år vil dette påvirke trafikksituasjonen på Fornebu radikalt. Se bare på hvordan Bygdøys beboere har det i sommermånedene, de fleste turister kommer med buss eller bil selv om de kan ta båt. Det er kun en vei inn og ut av halvøya Fornebu og det er begrenset hvor mye en vestre lenke og banen kan ta unna når befolkningen øker drastisk.

Hvorfor planlegger du et bygg som vil forverre trafikksituasjonen så kraftig?

Les også: Fornebubanens fremdrift uavhengig av eventuelt akvarium

3. Inngangspenger og næringsvirksomhet.

Å drifte Nord-Europas største akvarium med dyr og ansatte er kostbart. Skolebesøk og familier kan umulig dekke dette, kommunen skal heller ikke måtte dekke driften. Blir det, som avdekket for Røkkes tårn, også konferanser, annen utleie eller næringsvirksomhet i bygget for å skape nok inntekter?

Les også: Boliggiganter i kamp om liten tomt på Fornebu

Jeg og mange med meg mener at et akvarium er et stort irreversibelt feilgrep. Ingen jeg møter i Bærum sier de må ha akvarium i nærheten, og vi trenger heller ikke masseturisme hit på grunn av dette. Det vi ønsker er kontakt med vannet, et sted å være ute og i aktivitet, samt møte andre mennesker. Uten at det koster inngangspenger, og uten at vi får trafikkproblemer.

Jeg håper Selvaag kan bidra til nettopp dette. Selvaags visjon er å utvikle eiendommer og virksomheter til glede for generasjoner. Det håper jeg at du får til på Fornebu også.

Les mer om Fornebu akvarium

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags