Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forgiftning i drikkevannskilde

– Tyrifjorden er drikkevannskilde til store områder i det sentrale Østlandet, også Asker og Bærum, skriver innsenderne.

– Tyrifjorden er drikkevannskilde til store områder i det sentrale Østlandet, også Asker og Bærum, skriver innsenderne.

FOTO: PRIVAT

I den senere tiden har det vært mye fokus på miljø, bærekraft og gjenbruk. Bra tiltak, som Sp støtter der man setter det enkelte menneske først, og at denne omstillingen ikke skal påføre folk nye avgifter. 

Men et viktig element er uteglemt de senere årene av Erna Solbergs regjering. Det er vannkvalitet. Det vil si først og fremst det vannet som kommer ut av kranen hjemme og som du serverer familien.

Solbergregjeringen visst om PFAS-forgiftningen fra Viuls gamle lagertomt ved Randselva (Ringerike) i noen år, men lite er gjort så langt. Og Miljødirektoratet som har saken, hadde glemt den, da Ringerikes Blad tok kontakt for snart et år siden. 

Med andre ord finnes det liten politisk vilje i Solbergregjeringen til å gjøre nødvendige tiltak, slik at denne forgiftningen blir stoppet. 

Det er utarbeidet noen planer nå, men de ligger lenger frem i tid og legger opp til en tvekamp før de blir satt ut i livet. Det vil si klokken tikker og går. Sikkert en del år til før tiltak skjer.

I mellomtiden fosser tusentalls liter forgiftet vann, hvert minutt og sekund, ned fra Viul og ut i Tyrifjorden. Tyrifjorden er drikkevannskilde til store områder i det sentrale Østlandet, også Asker og Bærum.

PFAS-giften gir svekket helse, med blant annet nedsatt nyre- og leverfunksjon. Derav svekkes immunforsvaret. Med svekket immunforsvar er vi mindre motstandsdyktige, både mot smitte og sykdommer generelt.

Hovedkilden for å få i seg PFAS er å spise fisk og skalldyr, men en veldig logisk sammenheng er selvsagt at disse får i seg giften gjennom vannet. 

Det forunderlige er at den nye og store satsingen med ny drikkevannsledning fra Holsfjorden sør i Tyrifjorden til Oslo ikke har nevnt denne miljøbelastningen. Svært mange vil i fremtiden bli eksponert for PFAS-giften med drikkevannet fra Tyrifjorden.

Mennesker her i det sentrale Østlandsområde bør ha et minimum av trygghet. Det går ikke bare an å rense lufta, man må se på det viktige drikkevannet også. Noe annet vil være et politisk lavmål.

Per Olaf Lundteigen (stortingsrepresentant fra Sp fra Buskerud) var på befaring i Hole før sommeren og fikk orientering om situasjonen. Han ble ganske betenkt og lovet å bringe dette videre. 

Senterpartiet vil ikke sitte i en ny regjering og vente på en utredning og plan, som så langt ikke har beveget seg nevneverdig de to siste årene. Senterpartiet vil at den norske stat forskutterer opprydding, så får den juridiske tautrekkingen mellom dagens eier Huhtamaki og Miljødirektoratet tas etterpå. 

For dette kan vi ikke sitte å vente på. Det kreves handling nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.