Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forby konverteringsterapi

– Bærum SV støtter et kommunalt lokalt forbud, skriver Stine Høivik (til venstre) og Eva Britt Søvdnes Myklebust om konverteringsterapi.

– Bærum SV støtter et kommunalt lokalt forbud, skriver Stine Høivik (til venstre) og Eva Britt Søvdnes Myklebust om konverteringsterapi.

FOTO: PRIVAT

Denne uken blir forslag om å forby konverteringsterapi i Bærum behandlet i formannskapet og kommunestyret.

Konverteringsterapi er forsøk på å helbrede mennesker som ikke faller inn under normsamfunnets måte å se verden på, fra å være seg selv. 

Altså er selve definisjonen til de som bedriver konverteringsterapi, at mennesker er syke og trenger terapi bare fordi de er seg selv, enten de er lesbiske, homofile, transpersoner, bifile eller har andre seksuelle preferanser og dermed trenger å helbredes. 

Dette synspunktet støtter ikke Bærum SV. Det er en grunnleggende menneskerett å få lov til å være seg selv.

Bærum SV støtter et kommunalt lokalt forbud. Vi mener at alle mennesker i tråd med diskrimineringsforbudet i EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon) skal få lov til å være seg selv, fri for diskriminering, uten at andre skal få definere at de er syke. Derfor er selve instituttet med konverteringsterapi høyst problematisk.

SV mener det er en skam at regjeringen ikke satte stopper for all konverteringsterapi, men tillater at dette fortsatt skjer for mennesker over myndighetsalder. Vi som kommune må derfor gå foran og ikke tillate at mennesker diskrimineres hos oss.

Vi vet at konverteringsterapi er dypt vanskelig og fører til store traumer hos dem som blir utsatt for dette, både ungdom og voksne. Ungdom som er under utvikling og skal finne seg selv i livet, må bli møtt med forståelse og ikke fordømmelse. Voksne mennesker som lurer på egen seksualitet, må møtes med kunnskap og ikke med beskjed om at de er syke.

Vi må derfor forby all konverteringsterapi både for de som er under 18 år og de menneskene som rammes av diskriminering som er over 18 år.

Bærum SV ønsker at kommunen skal gå foran og forby konverteringsterapi på prinsipielt grunnlag. Vi må øke hjelpetilbudet for de som har vært og blir utsatt for dette. Vi må styrke arbeidet med å bli en diskrimineringsfri kommune, og vi må øke våre helsesykepleieres kunnskap om seksualitet, mangfold og kjønn.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.