Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forby at familier fratas barnetrygden

– Det foregår en uforståelig og urettferdig praksis som rammer de svakeste iblant oss, skriver Redd Barnas Stina Eiet Hamberg og viser til blant annet Bærum kommune.

– Det foregår en uforståelig og urettferdig praksis som rammer de svakeste iblant oss, skriver Redd Barnas Stina Eiet Hamberg og viser til blant annet Bærum kommune.

FOTO: PRIVAT

Kjære høstens folkevalgte i Bærum fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Gratulerer med valget. Nå har dere sjansen til å ta et raskt og viktig fattigdomsgrep og få støtte fra nær samtlige småpartier på Stortinget.

Når det kommer til økonomisk ulikhet, og de som har minst i Norge, er jobben stor. De siste 20 årene har fattigdommen i barnefamilier mer enn tredoblet seg, og nå vokser mer enn ett av ti barn opp i en familie med veldig dårlig råd. 

Dette skjer i et land med stadig større ulikhet. For første gang i historien er Norges 400 rikeste milliardærer i Norge, mens 115.000 barn vokser opp i fattigdom. 

Samtidig foregår det en uforståelig og urettferdig praksis som rammer de svakeste iblant oss i de fleste kommunene i Norge.

I to av tre av landets kommuner blir familiene som går på sosialhjelp og har dårligst råd, tatt ifra barnetrygden ved at den trekkes fra beregningen om sosialhjelp. Her i deres valgdistrikt i Akershus gjør Bærum kommune dette. Alle andre familier får denne støtten på toppen av lønnen sin, unntatt de som trenger den mest.

Ordførere over hele landet forteller at kommuneøkonomi er en av årsakene til at man ikke slutte med praksisen. 

Likevel ser vi at flere forsøker å stoppe. De siste fire årene har antallet kommuner som tar pengene fra familiene, gått ned fra 85 prosent til dagens 67 prosent av kommunene. 

I en av kommunene som de siste årene har snudd, sa ordføreren «Opposisjonen mente vi ikke hadde råd til dette. Vi mente vi ikke har råd til å la være.» 

Ordførerne forteller Redd Barna at de ønsker seg nasjonale regler, og de siste ukene sier tusenvis av nordmenn det samme i vår underskriftskampanje. Folk krever en lovendring.

Kostnaden for å slutte med praksisen i Norge for de som nå gjør det, vil være om lag 430 millioner kroner som kan tas som et spleiselag mellom stat og kommunene.

Kjære Ap og Sp. Nå er det på tide at dere som lokale folkevalgte stiller krav om en nasjonal stans i avkorting av barnetrygden for dem som går på sosialhjelp. Påvirk de som sitter ved forhandlingsbordet, og krev at avkortingen blir ulovlig.

Raskt og effektivt tiltak mot økende ulikhet og fattigdom i barnefamilier kan gjøres ved å foreslå en lovendring. Og bare to ord skal til: Dere må legge til «eller barnetrygden» i paragraf 18 i sosialtjenesteloven.

Har den nye regjeringen råd til å la være?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.