Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Forbud mot konverteringsterapi

– Som et voksent menneske må man i utgangspunktet tåle å bli utsatt for ytre påvirkning, inkludert propaganda og feilinformasjon. Til tross for det gikk Bærum Frp inn for et totalforbud mot konverteringsterapi, skriver Jan M. Thalberg jr.

– Som et voksent menneske må man i utgangspunktet tåle å bli utsatt for ytre påvirkning, inkludert propaganda og feilinformasjon. Til tross for det gikk Bærum Frp inn for et totalforbud mot konverteringsterapi, skriver Jan M. Thalberg jr.

Foto: KARL BRAANAAS

For ikke lenge siden behandlet vi i hovedutvalg for barn og unge i Bærum en sak om konverteringsterapi.

Dette var et innspill til en sak som kommer opp i Stortinget, og spørsmålet er hva man skal gjøre med konverteringsterapi.

Det vi snakker om er å transformere homofile og lesbiske til å bli heterofile. Fra å være skjev til å bli rett. Skal det være fritt frem, skal det innføres en 18-årsgrense, eller skal det forbys i sin helhet?

På flere måter var dette en komplisert sak.

Det er ikke en vanskelig sak når det gjelder å beskytte barn og unge mot de overgrepene som Bærum Frp mener at konverteringsterapi representerer. Ingen barn eller unge bør bli utsatt for det, uansett religiøs eller etnisk bakgrunn.

Utfordringen kommer når man har fylt 18 år og er et voksent menneske. Som et voksent menneske må man i utgangspunktet tåle å bli utsatt for ytre påvirkning, inkludert propaganda og feilinformasjon. Man må tåle å bli krenket av meninger som man selv ikke liker. Det er en del av det å være voksen, og det er en del av ytringsfriheten.

Til tross for det gikk Bærum Frp inn for et totalforbud mot konverteringsterapi. For oss handler det om å sette enkeltmennesket i fokus, og enkeltmennesket og enkeltmenneskets velferd er fundamentalt i Fremskrittspartiets politikk.

Vi har liten tro på at en kvinne eller en mann, som fra fødselen av har vokst opp i et sterkt religiøst miljø, er i stand til å tenke klart og selvstendig i en slik situasjon.

Når man hele livet har fått høre at andre legninger enn heteroseksualitet er feil, at det er en synd, en fornærmelse mot en høyere makt, en perversitet og at familien din ikke lenger vil ha noe med deg å gjøre, hvordan skal man da være i stand til å ta et rasjonelt valg rundt konverteringsterapi, kun fordi man har fylt 18 år?

I tillegg blir mange sendt ut av Norge for å gjennomgå denne terapien, til et land i Asia eller Afrika, helt alene, uten mulighet til å få hjelp eller veiledning av norske myndigheter.

Vi tror ikke at en slik person har et valg. Påvirkningen er så massiv og så ensidig at det mest av alt ligner på hjernevask. Det er uverdig å tillate at våre innbyggere skal bli utsatt for dette, og det er en misbruk av ordet terapi.

På samme tid ekskluderer ikke vår avgjørelse ytringsfriheten rundt temaet. Hvis en person sliter med sin seksuelle legning og opplever usikkerhet rundt dette, så vil det fremdeles være fullt mulig å gå til en terapeut eller en psykolog for å snakke ut om de utfordringene man har, og hvordan man både skal takle og leve med sin seksuelle legning.

På samme måte er det slik at hvis noen vil stå på en talerstol og forkynne at homofili er en synd, så vil man fremdeles ha full mulighet til å gjøre det. Ytringsfriheten står fast, og det skal den gjøre.

Skal du delta i samfunnsdebatten, så må du være villig til å utsette deg selv for krenkelser, for det er kun på den måten vi kan fortsette å ha en fri diskusjon og fri debatt. Et forbud mot konverteringsterapi forhindrer ikke det på noen måte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.