For tidlig å parkere parkeringsforslag
Høyre og Frp vil parkere forslaget om parkeringsavgift ved innfartsparkeringene langs T-banen i Bærum allerede før saken skal ut på høring. Det er signalet før hovedutvalget for miljø, idrett og kultur (MIK) behandler saken torsdag kveld.
Ved første øyekast fremstår det som et forsøk på å opprettholde et valgløfte. Høyre argumenterer i hvert fall slik. I det store må det likevel være grunn til å utfordre særlig Høyre på hvorvidt en slik holdning allerede i forkant av en høring kommer i konflikt med et annet mål: Nemlig å få klimagassutslippene ned ved at færre velger bilen.
Bærum kommune har laget et forslag til fremtidens parkeringsstrategi for kommunale plasser. Blant hovedmålene strategien skal bidra til er nettopp reduserte utslipp, gi fremkommelighet for gående, syklende og kollektivreisende, og samtidig sikre mobilitet for dem som trenger å benytte bil.
Å lytte til erfaringene både fra andre steder – og ikke minst vente på høringsutspillene – er ingen dum idé.
I sistnevnte kategori finner vi blant andre småbarnsforeldre, som må levere i barnehagen og skolen før de reiser på jobben.
Bærum kommune argumenterer med at en parkeringsavgift på eksempelvis 250 kroner måneden vil kunne bidra til at parkeringsplasser frigjøres nettopp til denne gruppen. De støtter seg blant annet på en evaluering Transportøkonomisk Institutt har gjort ved 15 av Bane Nors innfartsparkeringer.
Underforstått: Målet er at parkeringsavgiften skal frigjøre plasser utover morgenen ved at flere som bor i gang- eller sykkelavstand til stasjonen velger bort bilen.
Dette høres ut som en klok tilnærming. Å lytte til erfaringene både fra andre steder – og ikke minst vente på høringsutspillene – er ingen dum idé. Det burde også Høyre gjøre før de skyter ned forslaget.
Siden dette er en førstegangsbehandling, er det god tid til å vurdere argumenter for og imot. For eksempel hvorvidt betaling vil innebære at flere da velger å kjøre hele veien til jobben. I så fall vil tiltaket åpenbart virke mot sin hensikt.
Men vi minner også om at Bærum har svært ambisiøse mål når det gjelder sykkel. Målet er at 20 prosent innen 2030 skal bruke sykkel i «bymessige områder». Den målsettingen ligger Bærum foreløpig langt bak. Da kan det være på sin plass å vurdere noen mindre populære tiltak også, hvis dette er et mål Bærums politikere faktisk har som ambisjon at de skal nå.